گیاهان دارویی

معرفی داروگیاهی ها و انواع گیاهان " میوه ها وخواص دارویی آنها

گیاهان دارویی

معرفی داروگیاهی ها و انواع گیاهان " میوه ها وخواص دارویی آنها

سیر

نام علمی

نام لاتین

نام فارسی

Allium sativum

Garlic

سیر

تصویر

مشخصات

کلیات گیاه شناسی

 

سیر گیاهی است علفی و دائمی که ساقه آن تا ارتفاع 40 سانتیمتر نیز می رسد . قسمت زیر زمینی آن متورم و مرکب از 5 تا 12 قطعه و محصور در غشاهای نازک و ظریف برنگ خاکستری مایل به سفید می باشد . برگهای آن باریک و نواری شکل برنگ سب تیره و گلهای آن کوچک و صورتی رنگ که بصورت یک چتر در انتهای ساقه ظاهر می شود .

 

سیر وپیاز رابطه ای نزدیک با هم دارند که شاید بدلیل بوی بد آنها می باشد .

 

نام سیر در کتاب مقدس آمده ست و در مصر قدیم برای مومیائی مدرگان و خوش طعم کردن غذاها بکار یم رفته است . هومر شعر باستان در نوشته های خود از آن یاد برده است .

 

مردم در اروپا و اسپانیا از قبل از میلاد مسیح آنرا می شناختند و از آن استفاده می کردند .

 

بقراط پدر علم طب در نوشته های خود از خواص آن یاد کرده و یکی دیگر از دانشمندان قدیم 61 خاصیت مختلف برای سیر قائل شده است .

 

سه نوع سیر وجود دارد :

 

1-سیر آمریکایی بنام Greole نامیده می شود . این نوع سیر دارای پوست سفید بوده و از انواع دیگر قوی تر است .

 

2-سیر تاهیتی که از بقیه درشت تر است و گاهی قطر آم به 8 سانتیمتر می رسد .

 

حضرت محمد (ص) برای سیر 70 خاصیت مختلف قائل شده اند و می فرمایند :

 

از سبزی سیر تا می توانید استفاده کنید زیرا سیر دوای هفتاد درد است اما آنکس که سیر وپیاز خورده به مسجد نیاید و به مردم نزدیک نشود .

 

ترکیبات شیمیایی:

سیر دارای ترکیبات گوگردی می باشد که خاصیت ضد عفونی کننده میکرب کشی و جرم کشی باین گیاه می دهد .

 

سیر همچنین دارای مواید بنام آلیسین ، آلیساتین می باشد که میکرب های حصبه و پاراتیفوئید را از بین می برد

 

در صد گرم سیر خام مواد زیر موجود است :

 

آب                       61 گرم

 

انرژی                    6 کالری

 

موادنشاسته ای     29 گرم

 

چربی                 0/2 میلی گرم

 

کلسیم              30 میلی گرم

 

فسفر                200 میلی گرم

 

پتاسیم              530 میلی گرم

 

آهن                   1/5 میلی گرم

 

سدیم               20میلی گرم

 

ویتامین آ             20 واحد

 

ویتامین ب 1        0/25 میلی گرم

 

ویتامین ب 2        0/8 میلی گرم

 

ویتامین ث           15 میلی گرم

 

خواص داروئی:

سیر از نظر طب قدیم ایران گرم و خشک است اسانس سیر که در اثر تقطیر سیر با بخار آب حاصل می شود مرکب از مواد سولفوره بوده و مایعی است به رنگ قرمز نارنجی و دریا بوئی کمتر که از خودس یر که برای تغییر طعم غذا مصرف می شود .

 

1)سیر بادشکن وضد عفونی کننده است .

 

2)خوردن سیر مصونیت  بدن را در مقابل بیماریها افزایش می دهد .

 

3)سیر کرم کش است .

 

4)سیر محرک و تقویت کننده بدن است .

 

5) سیر داروی سرمخوردگی و زکام است .

 

6)سیر اثر خوبی در معالجه سل درد

 

7)سیر خون را رقیق می کند

 

8)سیر اثر خوبی در تنگی نفس درد

 

9)خوردن مداوم سیر لقوه ور عشه را از بین می برد .

 

10)سیر چون گرم و خشک است بنابراین رطوبت معده را از بین می برد و دردهای مفاصل را خوب می کند.

 

11)سیر درمان کننده دردهای نفاصل ، سیاتیک و نقرس می باشد .

 

12)سیر برای تقویت نیروی جنسی و افزایش تولید اسپرم در اشخاص سرد مزاج بسیار مفید است .

 

13)آنهائی که قطره قطره ادرار می کند باید حتما سیر بخورند تا بیماری آنها درمانش ود .

 

14)سیر زخم های ریه و درد معده را زا بین می برد .

 

15)سیر سنگ های کلیه را شکسته و خارج می سازد .

 

16)سیر را با زیره بپزید برای تقویت دندان مفید است .

 

17)مالیدن سیر پخته به دندان ، درد دندان را تسکین می دهد .

 

18)سیر را بسوزانید وبا عسل مخلوط کنید و ضمادی از آن درست کنید این ضماد برای رفع خون مدرگی زیر پلک چشم مفید است .

 

19)سیر بعلت مدر بودن برای رفع آب آوردن انساج مفید است .

 

20)برای از بین بردن میخچه کف پا از ضماد سیر استفاده کنید .

 

21)جهت رفع دردهای رماتیمسی و عصبی ضماد سیر بسیار موثر است .

 

22)جهت ضد عفونی کردن دستگاه تنفسی در هنگام بیماریهای مربوطه از شربت سیر استفاده کنید :

 

مقدر 100 گرم سیر را با 200 گرم آب و 200 گرم شکر یا قند مخلوط کرده و آنرا بجوشانید تا له شود . مقدر مصرف برای این منظور سه قاشق سوپخوری در روز است .

 

23)جدیدا در یکی از بیمارستان های آمریکا برای ضدعفونی کردن فضای بیمارستان از سیر استفاده کنید .

 

24)پاستور پزشک معروف فرانسوی آزمایشات زیادی روی سیر انجام داد و اثر باکتری کشی سیر را تائید کرده است .

 

25)سیر ضد انعقاد و لخته شدن خون است .

 

26) در شوروی سیر بنام پنی سیلین معروف است و معمولا هنگامیکه آنفولانزا شبوع درد مصرف آنب الا می رود درچندسالپ یش که آنفلوانزا شیوع پیدا کرد مردم شوروی 500 تن سیر مصرف کردند .

 

27)خوردن سیر سلولهای سرطانی را از بین می برد .

 

28)یکی از دانشمندان آمریکایی که در دانشگاه فلوریدا روی مرض ایدز تحققی می کند معتقد است که سیر روی مرض ایدز اثر مثبت درد .

 

29)مصرف سیر مقدر کلسترول خون را پائین می آورد . مقدر LDH را کاهش می دهد . مقدر مصرف سیر برای این منظور 30 گرم در روز است . جالب است که با مصرف سیر در چند ماه اول مقدر کلسترول ممکن است بالا رود و این بدین علت است که کلسترول از داخل نسوج خارج شده و داخل خون می شود که از آنجا دفع گردد بعد از اینکه کلسترول بحالت نرمال رسید باید برای نگاهدری آن روزی نصف سیر خام مصرف کرد . گ

 

30)خوردن سیر از سرطان جهاز اهضمه جلوگیری می کند .

 

31)چینی ها قرن هاست که برای پائین آوردن فشار خون از سیر استفاده می کنند .

 

 

مضرات :

سیر با آنکه خواص بسیاری درد باید بحد اعتدال مصرف شود زیرا استفاده زیاد از آن در بعضی اشخاص موجب سردرد ، ضعف نیروی جنسی ، ضعف چشم و  عوارض بواسیر می شود  . سی برای آنهائیکه اسهال دارند مضر است .

 

آنهائیکه معده ضعیف دارند و بطور کلی سیستم هاضمه آنها ضعیف است نباید در خوردن سیر افراط کنند .

 

کسانیکه یبوست دارند نباید سیر بخورند و برای رفع مضرات آن سیر را باید با آب و نمک پخته و کمی بان روغن بادام یا کرده اضافه کنید تا مضر نباشد .

 

اشخاصی که گرم مزاج هستند اگر می خواهند سیر بخورند طبق توصیه ابن سینا حکیم ایرانی باید سیر را بپزند یا از سیر ترشی استفاده کنند .

 

برای  پختن سیر پس از پوست کندن آنرا بمدت سه دقیقه بخار دهید . اشخاصی که دارای فشار خون پائین هستند نیز نباید سیر بخورند و همینطور کسانیکه آلرژی دارند نباید از سیر استفاده کنند.

 

 

زنجبیل

نام علمی

نام لاتین

نام فارسی

Zingibar officinale

Ginger 

زنجبیل

تصویر

مشخصات

کلیات گیاه شناسی

 

زنجبیل از قدیم الایام مورد مصرف مردم ایران ، هند و چین بوده است .

 

ترکیبات شیمیایی:

 

 

خواص داروئی:

 این گیاه همراه با گیاهان دیگر بعنوان تقویت کننده معده و بدن  بادشکن و ضد نفخ بکار یم رود . همچنین پزشکان چینی جدیدا کشف کرده اند که شربت زنجبیل بهترین داروبرای معالجه زخم معده می باشد.

 

زنجبیل تازه وشربت زنجبیل با چای زنجبیل در بدن گرما تولید کرده و بدین وسیله مواد سمی و زادئ بدن را بصورت عرق از بدن خار می سازد . این گیاه برای خانم هائیکه عادت ماهیانه آنها عقب می افتند تجویز شده است .

 

زنجبیل بهترین داروی سرمخوردگی و گلو درد میباشد . هنگامی که حس کردید دچار سرمخوردگی شده اید چند بار چای زنجبیل بنوشید و اگر گلو درد درید علاوه بر آنکه چای آنرا میل می نمائید با آن نیز قرقره کنید .

 

زنجبیل را حتی برای کمپرس نیز می توان استفاده کرد که سموم بدن را خارج می سازد . برای این منظورابتدا چای زنجبیل استفاده کنید  دستمالی را با آن آغشته و آب اضافی آنرا فشار داده در محل زخم یا درد بگذارید .

 

شربت زنجبیل برای زخم معده بسیار مفید است .مبتلایان به زخم معده باید هر روز قبل از غذا یک قاشق چایخوری از این شربت را همراه با کمی آب بنوشید زخم معده آنهاپس از مدتی التیام خواهد یافت .

 

طرز استفاده:

یک قاشق چایخوری پودر خشک زنجبیل و یا دو قاشق چایخوری زنجبیل رنده شده تازه را در داخل قوریریخته رویآن آب جوش بریزید و به مدت پنج دقیقه آنرا با حرارت ملایم دم کنید و سپس آنرا با عسل شیرین کرده و میل کنید .

 

چای زنجبیل هر چقدر بیشتر بماند و دم بکشد تند تر می شود .حتی می توان چای زنجبیل را بعد از  سد شدن در داخل یخچال گذاشت و خنک کرد و مانند یک نوشابه سرد استفاده نمود .

 

برای تهیه شربت زنجبیل یک قسمت زنجبیل رنده شده را با سه قسمت عسل مخلوط کرده و در شیشه دربسته در یخچال نگهدری کنید و هر موقع خواستید مصرف کنید .

 

برای درست کردن تنتور زنجبیل می توانید از الکل 50 درجه استفاده نمائید . یک قسمت زنجبیل رنده شده را با سه قسمت الکل 50 درجه مخلوط کرده و داخل یک شیشه تیره رنگ بریزید و بمدت چهدره روز آنرا چند بار در روز تکان دهید . بعد ازاین مدت آنرا صاف کرده و در جای خشک و خنک نگهدری کنید .

 

مضرات :

مضرات خاصی برای آن بیان نشده است .

انگور

نام علمی

نام لاتین

نام فارسی

Vitis

Grape

انگور

تصویر

مشخصات

کلیات گیاه شناسی

 

درخت انگور که درخت مو نیز نامیده میشود درختچه ای است بالا رونده که از دیوار و درختان مجاور بالا می رود . ساقه آن گره در و دارای بگهای متناوب است . برگهای انگور دارای پنج لوب دندانه دار و برنگ سبز تیره می باشد . گلهای آن کوچک ، مجتمع و بصورت خوشه ظاهر می شود . میوه درخت انگور ، گوشتدار و شیرین و برگهای مختلف است .

 

ترکیبات شیمیایی:

کلیه قسمت های درخت انگور قابل استفاده دارویی است . بنابراین هر قسمت را جداگانه بررسی می کنیم .

 

1)برگ مو: دارای ساکارز ، لوولز Levulose ، اینوزیت Inosite ، مواد نشاسته ای و تعدادی اسیدهای آلی است .

 

2)دم خوشه انگور : دارای تانن ، مواد رزینی ، تارتارات پتاسیم و اسید های آلی است .

 

3)غوره ک میوه سبز رنگ و نارس انگور است که دارای طعم ترش می باشد . غوره دارای اسیدهای آلی مانند اسید مالیک ، اسید فرمیک ، اسید سوکسینیک Succinique Acid ، اسید اگزالیک ، اسید گلوکولیک Glucolique Acid و قند می باشد .

 

4)انگور رسیده : در صد گرم حبه انگور مواد زیر موجود است :

 

آب                                  75 گرم

 

پروتئین                            1/3  گرم

 

مواد قندی                       20 گرم

 

کلسیم                           12 میلی گرم

 

فسفر                           0/4 میلی گرم

 

آهن                             0/4  میلی گرم

 

سدیم                          3 میلی گرم

 

پتاسیم                        175 میلی گرم

 

ویتامین آ                      100 گرم

 

ویتامین ب 1                 0/05 میلی گرم

 

ویتامین ب 2                  0/03 میلی گرم

 

ویتامین ب 3                 0/3 میلی گرم

 

ویتامین ث                    4 میلی گرم

 

5-پوست انگور دارای تانن ، تارتارات پتاسیم ، اسید های آزاد و مواد معدنی می باشد .

 

6-هسته انگور : در هسته انگور مقدری روغن و تانن موجود است . روغن هسته انگور Grape seed oil برنگ زرد مایل به سبز است . این روغن فاقد بو و دارای طعمی مطبوع می باشد . روغن هسته دارای تری گلیسیرید ، اسید اولئیک ، اسید پالمتیک ، اسید لینولئیک ، اسید استئاریک و اسید آراشیک می باشد .

 

خواص داروئی:

خواص درمانی میوه انگور

 

انگور بر طبق طب قدیم ایران گرم و تر است .

 

1) اخلاط بدن را متعادل می کند .

 

2)بسیار مقوی و مغذی است .

 

3)خون را تصفیه می کند .

 

4)سینه و ریه را صاف و تمیز می کند .

 

5)برطرف کننده یبوست است .

 

6)انگور برای درمان ورم معده و روده مفید است .

 

7)در درمان سل ریوی و سیاه سرفه موثر است .

 

8)برای درمان اسهال خونی از انگور استفاده  می شود .

 

9)برای درمان نقرس بسیار مفید است .

 

10)آنهایی که معده ضعیف دارند باید انگور را بدون پوست بخورند زیرا پوست آن دیر هضم است و موجب دل درد ، نفخ و عوارض دیگر می گردد .

 

11)انگور بهترین میوه برای کسانی است که می خواهند لاغر شوند و بدن خود را از ساید اوریک ، سنگ های صفراوی و مسمومیت های مزمن (مسمومیت از سرب یا جیوه ) پاک کنند . اینگونه اشخاص باید در هر فهته بمدت 2 روز فقط آب انگور بخورند و رژیم آب انگور بگیرند بدین ترتیب که هر دو ساعت یکبار آب انگور تازه را گرفته و بنوشند . مقدر مصرف روزانه تقریبا 2 کیلو گرم است و در این دو روز نباید غذای دیگری مصرف کنند فقط می توانند آب بنوشند .

 

12)رژیم آب انگور برای مبتلایان به سل ریوی و واسیر نیز مفید است .

 

13)برای تقویت و طراوت پوست و همچنین روشن کردن رنگ پوست ، آب انگور تازه را با یک تکه پنبه بصورت بمالید و پس از ده دقیقه با آب نیمگرم محتوی کمی جوش شیرین بشوئید .

 

14)زیاده روی در مصرف آّب انگور بطور مداوم ایجاد سنگ کلیه می کند .

 

خواص طبی روغن هسته انگور

 

روغن هسته انگور گرم کننده بدن است ، این روغن ضد یبوست می باشد . از آن برای نقاشی و تهیه صابون نیز استفاده می شود.

 

خواص طبی هسته انگور

 

هسته انگور از نظر طب قدیم ایران سرد و خشک است :

 

1)دارای تانن است  بنابراین قابض است .

 

2) اسهال را برطرف می کند .

 

3)ترشح ادرار و اسپرم را کم می کند .

 

4) گرد هسته انگور را برای درمان به مسلولین می دهند .

 

5)هسته انگور برای آنهایی که مثانه و کلیه ضعیف دارند مضر است .

 

خواص طبی پوست انگور

 

پوست انگور از نظر طب قدیم ایران سرد و خشک است :

 

1- پوست انگور را خشک کرده و می سوزانند خاکستر بدست آمده را برای درمان اکثر زخم ها استفاده می شود .

 

2- پوست انگور دیر هضم است و بهتر است که در موقع خوردن پوست آنرا بیرون آرود .

 

خواص طبی غوره

 

غوره که بانگلیسی Un-ripe grape نامیده می شود از نظر طب قدیم ایران سردو قابض است :

 

1.در درمان ورم مخاط دهان و نرمی لثه ها موثر است .

 

2.آب غوره برای درمان چاقی مفرط مفید است .

 

3.بیماری اسکوربوت که بعلت کمی ویتامین C در بدن می باشد با آب غوره درمان می شود .

 

4. آب غوره چون دارای تارتارات پتاسیم است برای درمان سیاتیک و رماتیسم حاد بسیار مفید است .

 

5.در دفع زردی موثر است .

 

6.خوردن آب غوره بلوغ دختران را جلو می اندازد و قاعده را باز می کند .

 

7.حرارت و صفرای بدن را دفع می کند و روده ها را ضد عفونی می کند .

 

8.آب غوره تقویت کننده کبد است .

 

9.برای برطرف کردن ورم گلو آ غوره قرقره کنید .

 

10.برای دفع کرم و روده و تقویت معده باید بمدت پنج روز آش آب غوره همراه با زیره سیاه مصرف کنید البته در اینمدت باید از خوردن غذاهای سنگین اجتناب نمائید .

 

11.آب غوره درمان کننده پا درد و کمر درد می باشد . برای معالجه میتوان بمدت دهروز آش آب غوره مصرف نمود . البته از خوردن غذاهای سنگین در اینمدت اجتناب کرد .

 

12.ترشی غوره نیز معالجه رماتیسم و سیاتیک است .

 

خواص طبی برگ مو

 

1.برگ مو قابض است .

 

2.دم کرده برگهای جوان مو اسهال خونی را برطرف می کند .

 

3.برای خونریزیها مفید است .

 

4.در رفع نقرس و زردی موثر است .

 

5.استفراغ را برطرف می کند .

 

6.در رفع اختلالات گردش خون مربوطه به دوره بلوغ و یائسگی موثر است .

 

7.هنگامیکه پوست صورت قرمز می شود و ملتهب است خوردن دم کرده آن اثر مفید درد .

 

8.گرد برگهای جوان و خشک شده مو ، اثر خوبی در رفع خونریزیهای رحیم و خون آمدن از بینی درد .

 

9.برای برطرف کردن سرمازدگی دست و پا جوشانده برگ مو را تهیه کرده و دست و پا را بمدت 15 دقیقه در آن قرار دهید .

 

10.برای تهیه دم کرده برگ مو ، مقدر 15 تا 20 گرم برگ مو را در یک لیتر آب جوش ریخته و بگذارید 10 دقیقه بماند .

 

11) از دم کرده برگ مو  می توان برای شستشوی چشم در مورد ورم ملتحمه استفاده کرد .

 

12.دم کرده برگ مو برای رفع واریس مفید است .

 

مضرات :

مضرات خاصی برای آن بیان نشده است .