گیاهان دارویی

معرفی داروگیاهی ها و انواع گیاهان " میوه ها وخواص دارویی آنها

گیاهان دارویی

معرفی داروگیاهی ها و انواع گیاهان " میوه ها وخواص دارویی آنها

سیب

نام علمی

نام لاتین

نام فارسی

Nigella Sativa

Apple

سیب

تصویر

مشخصات

کلیات گیاه شناسی

 

درخت سیب در یبشتر نقاط دنیا پرورش داده می شود و سیب میوه ایست که می توان گفت در هر جای دنیا وجود دارد و همه مردم دینا انرا می شناسند.

 

در کشور عزیز ما ایران این درخت بصورت وحشی در جنگل های شمال وجود دارد در لاهیجان و رودسر آنرا آسیب ، هسی و هسیب و در مازندران به آن سه می گویند .

 

سیب انواع مختلف درد . انواع وحشی آن کوچک و پرورش یافته آن درشت و برد می باشد . سیب نوع ترش و شیرین درد .

 

ترکیبات شیمیایی:

سیب دارای ویتامین و مواد مغذی زیادی است و بی مناسبت نیست که یک ضرب المثل انگلیسی می گوید که خوردن یک سیب در روز شما را از رفتن نزد دکتر بی نیاز می کند.

 

موادی که در یک سیب متوسط وجود دارد بشرح زیر است :

 

انرژی                         258 کالری

 

پروتئین                       1/2 گرم

 

چربی                       1/6 گرم

 

مواد نشاسته ای      59/6 گرم

 

کلسیم                   24 میلی گرم

 

فسفر                    10 میلی گرم

 

آهن                      1/2 میلی گرم

 

ویتامین آ                360 واحد

 

ویتامین ب 1            0/15 میلی گرم

 

ویتامین ب 2           0/08 میلی گرم

 

ویتامین ب 3           0/1 میلی گرم

 

ویتامین ث             18 میلی گرم

 

ناگفته نماند که ویتامین های وجود در سیب بیشتر در پوست سیب وزیر پوست آن قرار درد بنابراین آنهایی که می توانند پوست سیب را هضم کنند بهتر است که آنرا با پوست میل کنید و اگر می خواهید پوست آنرا بکنید بهتر است که سیب را خیلی نازک پوست کنبد

 

خواص داروئی:

1)سیب یک میوه قلیایی است و تمیز کننده بدن است و بعلت درا بودن پکتین زیاد آب اضافی بدن را خارج می سازد

 

2)سیب را می توان برای برطرف کردن اسهال حتی برای کودکان بکار برد . بدین منظور سیب را باید رنده کرد و استفاده نمود .سیب را می توان پخت و برای آنهایی که روده تنبل دارند آن را روی آتش ملایمی بپزید البته حتما ازظرف لعابی یا تفلان استفاده کنید زیرا به این طریق پکتین  و ویتامین های آن حفظ می شود.

 

3)شربت سیب بهترین دارو برای درمان سرفه و گرفتگی صدا می باشد .برای تهیه شربت سیب یک کیلو سیب راشسته و با پوست قطعه قطعه کنید و در یک لیتر آب بپزید سپس آنرا با پارچه نازکی صاف کنید و چند تکه قند به آن اضافه کنید و دوباره روی آتش ملایم قرار دهید تا قوام بیاید و آن را از روی آتش بردارید روزی سه تا چهار فنجان از این شربت بنوشید.

 

4)سیب دارای مقدر زیادی کلسیم است و کلسیم سیب به بدن کمک می کند که کلسیم غذاهای دیگر را نیز جذب کند.

 

5)خوردن سیب یبوست را برطرف می کند و برای خستگی مفرط مفید است

 

6)دم کرده برگ درخت سیب ادرار آور است و درمان کننده التهاب کلیه و مثانه میباشد.

 

7)نوشیدن آب سیب داروی موثری برای درمان سرمخوردگی و گرفتگی صدا و سرفه است.

 

8)سیب مقوی کبد و اشتها آور است.

 

9)سیب برای درمان تنگی نفس بسیار مفید است حتی بوئیدن سیب نیز این خاصیت را درد

 

10)سیب پخته تقویت کننده معده و کبد و دفع کننده سودا  و سموم بدن است .

 

11)سیب حرارت را از بدن خارج می سازد .

 

12)سیب را رنده کنید و در دستمال بپیچید و روی چشم بگذارید درد چشم را برطرف می کند.

 

13)خوردن سیب حتی برای آنهایی که بیماری قند دارند مفید است چون قند خون را بالا نمی برد.

 

14)کسانیکه می خواهند لاغر شوند حتما باید سیب را با پوست بخورند .

 

15)دم کرده گل سیب داروی سرفه و تورم مجرای تنفسی است

 

16)سیب داروی خوبی برای درمان زخم ها می باشد

 

17)سیب بهترین دارو برای سوء هاضمه است زیرا دارای مقدر زیادی پکتین می باشد

 

18)آب سیب را حتی می توان برای تنقیه استفاده کرد . این تنقیه برای بیماریهای روده بسیار موثر است.

 

19)پوست سیب را مانند چائی دم کنید و بیاشامید این اچئی بهترین دوست کلیه است .

 

20)آب سیب را با ابمیوه گیری در منزل تهیه کنید و فورا آنرا بنوشید زیرا در اثر ماندن آنزیم ای خود را از دست می دهد .

 

21)آب سیب برای زیبایی پوست استفاده زیادی درد بخصوص برای از بین بردن چین و چروک پوست موثر است بدین منظور آب سیب را صبح و شب روی پوست گردن و صورت بمالید و ماساژ دهید البته همیشه آب سیب تازه استفاده کنید.

 

استفاده دیگر از سیب برای لطافت پوست سیب پخته است سیب رابپزید و سپس له کنید و با شیر مخلوط کنید و این مخلوط را بصورت نیم گرم روی پوست بگذارید و پس از چند دقیقه آنرا بردارید .

 

خواص سیب ترش

 

1-سیب ترش قابض است و حالت استفراغ و دل بهم خوردگی را از بین می برد.

 

2-سیب ترش را بپزید درمان اسهال خونی است

 

3-آب سیب ترش مخلوط با انار برای تقویت معده و درمان اسهال و دل بهم خوردگی بکار می رود

 

4-رب سیب ترش علاج اسهال ، استفراغ و درد و غم است

 

5-مربای شکوفه سیب برای ضعف معده و ازدیاد نیروی جنسی مفید است

 

6-سیب ترش برای آنهائیکه مزاج گرم دارند بسیار مفید است بالعکس آنهائیکه مزاج سرد دارند باید سیب شیرین بخورند

 

سیب در قدیم معالج نقرس و بیماریهای عصبی بوده است

  

مضرات :

همانطور که قبلا گفته شد سعی کنید همیشه سیب را با پوست بخورید زیرا مقدر زیادی پکتین در پوست سیب وجود دارد سیب هایی که در بازارهای داخل ایران یا آمریکا و کانادا بفروش می رسد روی آن دارای یک لایه چربی برای حفاظت آن می باشد بنابراین حتما این سیب ها را بدقت بشوئید آنهائیکه دریا معده ضعیف هستند باید سیب را بسیار نازک پوست بگیرند که پکتین ها و ویتامین های آن از بین نرود .

 

 

زردآلو

نام علمی

نام لاتین

نام فارسی

Armeniaca bulgar

Apricot

زردآلو

تصویر

مشخصات

کلیات گیاه شناسی

 

درخت زردول بومی نواحی چین می باشد و هنوز هم بصورت وحشی در این مناطق می روید این درخت  در اوائل قرن اول میلادی به آسیا و اروپا راه یافت .

 

درخت زردآلو تا ارتفاع 6 متر می رسد برگهای آن مانند قلب نوک تیز و برنگ سبز روشن مایل به زرد می باشد . گلهای زردآلو درشت و برنگ سفید متمایل به قرمز است .

 

میوه آن گوشتی و زرد رنگ با طعمی مطبوع و شیرین بوده که در اواسط تابستان میرسد.

 

هسته زردآلو صاف ، قهو های و یبضی شکل است در داخل هتسه مغز آن قرار درد که طعم آن شیرین و گاهی تلخ می باشد .

 

ترکیبات شیمیایی:

در صد گرم زردآلوی بدون هسته مواد زیرموجود است

 

انرژی                            54 کالری

 

آب                                84-81 گرم

 

مواد قندی                      12-10 گرم

 

پروتئین                          1 گرم

 

کلسیم                         18 میلی گرم

 

فسفر                          23 میلی گرم

 

سدیم                          1 میلی گرم

 

پتاسیم                       280 میلی گرم

 

آهن                            0/5 میلی گرم

 

ویتامین آ                      2700 واحد

 

ویتامین ب 1                 0/03 میلی گرم

 

ویتامین ب 2                 0/04 میلی گرم

 

ویتامین ب 3                 0/6 میلی گرم

 

ویتامین ث                  10 میلی گرم

 

اسید سالسیلیک          1/5 گرم

 

مواد نشاسته ای          6/35 گرم

 

آلبومین                      0/45 گرم

 

چربی                       0/12 گرم

 

مغز زردآلو دارای 40% روغن ،مقدری پروتئین ، قند  اسانس و ویتامین های A و C و B17 کبالت می باشد . ویتامین B17 که Laetrile  و Pangamic acid پانگامیگ اسید نامیده می شودطبق تحقیقات دانشمندان ضد بیماری سرطان و معالج سرطان است واین ویتامین بصورت قرص در اروپا وجود داشته و مصرف می شود ولی متاسفانه فروش آن در کانادا قدغن است زیرا دری مقدر بسیار کمی سیانید می باشد .

 

خواص داروئی:

خواص درمانی زردآلو

 

زردآلو از نظر طب قدیم ایران سرد و تر است

 

1)تصفیه کننده خون است

 

2)عروق را باز می کند

 

3)ملین است

 

4)بوی بد دهان را رفع می کند

 

5)تب بر است

 

6)بعلت داشتن کبالت برای کم خونی مفید است

 

7) روم مفاصل را برطرف می کند

 

8) ضد نرمی استخوان است

 

9)برای قلیایی کردن بدن مفید است

 

خواص درمانی هسته وبرگ زردآلو

 

مغز هسته از نظر طب قدیم ایران گرم و خشک و برگ و گل آن سرد و خشک است .

 

1- مغز آن تقویت کننده قوای جنسی است

 

2-وغن مغز هسته را اگر در گوش بچکانید صداهای گوش را از بین برده و سنگینی گوش را درمان می کند .

 

3-روغن مغز هسته برای نرم کردن پوست مفید است

 

4-روغن مغز هسته اگر تلخ باشد کشنده کرم معده و روده است

 

5-روغن تلخ هسته ورم معقد را از بین برده و سنگ مثانه را خرد می کند.

 

6-دم کرده برگ زردآلو برای قطع اسهال مفید است

 

7-برای تسکین گوش درد چند قطره از دم کرده برگ زردآلو را در گوش بچکانید .

 

طرز استفاده:

به مبحث نسخه پیچی گیاهان دارویی برای بیماری مورد نظر مراجعه نمایید

 

مضرات :

زردآلو بطور کلی دیر هضم ، ثقیل و نفاخ است . شاخاص سالخورده و کودکان باید از زیاد خوردن آن احتراز کنند . همیشه باید زردآلو را قبل از غذا خورد و همراه با آن هسته آنرا نیز تناول نمود زیرا هسته زردآلو ضد نفخ بوده و هضم آنرا آن آسان می سازد .

 

 

 

کنگر فرنگی

نام علمی

نام لاتین

نام فارسی

Cynara scolymus

Artichoke

کنگر فرنگی

تصویر

مشخصات

کلیات گیاه شناسی

 

کنگر فرنگی گیاه بومی مناطق مرکزی مدیترانه است ولی در حال حاضر در بیشتر نقاط معتدل دنیا کشت یم شود .

رومی ها در حدود 2000 سال پیش این گیاه را پرورش می دادند و بعنوان سبزی در سالاد استفاده می کردند .

 

کنگر فرنگی  در قرن شانزدهم در انگلستان و فرانسه برده شد و سپس در قرن نوزدهم در آمریکا کشت شد . اکنون کالیفرنیا و سواحل اقیانوس آرام مرکز کشت کنگر فرنگی می باشد .

 

کلمه Artichoke  از کلمه  ایتالیایی Articicco مشتق شده که بمعنی میوه کاج می باشد و کنگر فرنگی هم مانند میوه کاج است .

 

کنگر فرنگی برای رشد احتیاج به آب و باران فراوان درد .

 

کنگر فرنگی گیاهای است چند ساله درای ساقه  ای راست که ارتفاع آن بحدود یک متر می رسد . برگهای آن پهن و دراز مانند برگهای کاهو است که برنگ سبز تیره است . در انتهای ساقه میوه  آن که بشکل میوه کاج یا سیب فلس در است مشاهده می شود .گلبرگهای آن ضخیم  و گوشتی بوده و انتهای گلبرگها ضخیم تراست که مصرف خوراکی درد .

 

برای خرید کنگر فرنگی دقت کنید که برگها با نشده و سفت  و سبز باشد . هنگامیکه برگهای کنگر فرنگی قهوه ای است نشان دهنده کهنه بودن آن می باشد .

 

فصل کنگر فرنگی معمولا ماههای فرودرین و دریبهشت ( آپریل و می )است .

 

ترکیبات شیمیایی:

برگهای خوردنی کنگر فرنگی درای اینولین ، اینولاز و ماده ای تلخ بنام سینارین Cynarine  می باشد .

 

سینارین خاصی زیاد کننده ترشحات صفرارا درد و علت صفرا بری کنگر فرنگی داشتن این ماده است .

 

در صد گرم کنگر فرنگی پخته مواد زیر موجود است :

 

انرژی                               14 کالری

 

پروتئین                            1/5 گرم

 

آب                                86 گرم

 

مواد چرب                       0/1 گرم

 

مواد نشاسته ای            5 گرم

 

کلسیم                        22 میلی گرم

 

فسفر                         40 میلی گرم

 

آهن                          0/6 میلی گرم

 

سدیم                       30 میلی گرم

 

پتاسیم                    0 25 میلی گرم                 

 

ویتامین آ                  40 واحد بین المللی

 

ویتامین ب 1             0/04 میلی گرم 

 

ویتامین ب 2             0/02  میلی گرم

 

ویتامین ب 3            0/6 میلی گرم

 

ویتامین ث              5/2 میلی گرم  

 

خواص داروئی:

کنگر فرنگی  از نظر طب قدیم ایران گرم و کمی خشک است . قسمت مورد استفاده کنگر فرنگی برگها و قسمت سوط آن است که بنام قلب کنگر فرنگی معروق می باشد . کنگر فرنگی :

 

1) کبد را تمیز و اعمال کبد را تنظیم می کند .

 

2)ترشح صفرا را افزایش می دهد .

 

3) از جمع شده چربی در کبد جلوگیری می کند و آنهایی که کبد چرب دارند بهتر است از کنگر فرنگی استفاده کنند

 

4) یرقان مزمن را درمان می کند .

 

5) تقویت کننده بدن است .

 

6) موجب دفع ادرار می شود .

 

7) تب بر است .

 

8) در درمان رماتیسم موثر است .

 

9) یبوست های ناشی از عدم صفرا را درمان می کند.

 

10) در درمان ورم روده موثر است .

 

11) باعث دفع سنگهای کیسه صفرا می شود .

 

12) نیروی جنسی را افزایش می دهد .

 

13) کلیه و مثانه را گرم می کند .

 

14) گاز و نفخ معده  و روده  را از بین می برد .

 

15) باعث هضم غذا می شود .

 

16) بیماریهای کبدی را درمان یم کند .

 

17) کلسترول خون را پائین می آورد .

 

18) داروی لاغری است و کسانیکه می خواهند وزن کم کنند و لاغر شوند می توانند هر روز کنگر فرنگی بخورند .

 

19) سرگیجه را برطرف می کند .

 

20) آنهائیکه گوششان زنگ می زند اگر کنگر فرنگی را بخورند آنرا برطرف می کند  .

 

21) مبتلایان به بیماری قند می توانند با خوردن کنگر فرنگی قند خود را تنظیم کنند .

 

22)  در درمان میگرن موثر است .

 

23) در برطرف کردن بیماری آسم اثر مفید درد .

 

24) نقرس را برطرف می کند .

 

25) کنگر فرنگی رگها را تمیز کرده و تصلب شرائین را درمان می کند .

 

26) در برطرف کردن اگزمت موثر است .

 

27) در درمان اکثر بیماریهای پوستی اثر مفید درد .

 

28) سموم بدن را دفع می کند .

 

29) زخم های ریه و روده را درمان می کند .

 

30) برای جلوگیری از ریزش مو ار برگهای کنگر فرنگی ضماد تهیه کرده  و به سر بمالید .

 

31) برای برطرف کردن بوی بد زیر بغل عصاره برگ کنگر فرنگی را به زیر بغل بمالید .

 

32) عصاره کنگر فرنگی را اگر به بدن بمالید خارش را برطرف می کند .

 

33) برای رفع آب آوردن بدن از جوشانده کنگر فرنگی بمقدر سه فنجان در روز استفاده کنید .

  

مضرات :

کنگر فرنگی چون گرم است ممکن است در بعضی از اشخاص تولید سودا کند لذا بهتر است با سرکه خورده شود ضمنا طعم کنگر فرنگی را دوست ندارند . اینگونه اشخاص اگر بخواهند از مزایای کنگر فرنگی استفاده کننده تنطور قرص یا کپسول کنگر فرنگی مصرف نمایند .