گیاهان دارویی

معرفی داروگیاهی ها و انواع گیاهان " میوه ها وخواص دارویی آنها

گیاهان دارویی

معرفی داروگیاهی ها و انواع گیاهان " میوه ها وخواص دارویی آنها

کاهو

نام علمی

نام لاتین

نام فارسی

lactuca sativa

Lettuce

کاهو

تصویر

مشخصات

کلیات گیاه شناسی

 

کاهو یکی از قدیمیترین سبزیجات دنیا است منشاء آن در هندوستان وآسیای مرکزی می باشد . کاهو طبق مدارکی که بدست آمده از شش قرن قبل از میلاد در ایران مصرف می شده است و یک قرن قبل از میلاد به روم راه یافته و غذای مهمی برای رومیان بوده است . کریستف کلمب تخم کاهو را به دنیای جدید برد بطوریکه از اوائل قرن پانزدهم میلادی کاهو در هائیتی و باهاما کشت می شده است . کاهو گیاهی است یکساله که دارای برگهای پهن و دراز و سبز روش می باشد و با طعم کمی شیرین .

 

انواع مختلف کاهو که در حال حاضر در آمریکا کشت می شود حدود 16 نوع می باشد که در تمام طول سال وجود دارد رویهمرفته دو دسته کاهو وجود دارد :

 

 1-کاهوی پرورشی و اهلی که در سالاد استفاده می شود که کاهوی گرد Head Lettuce و کاهوی ایرانی Romano Lettuce از انواع مهم آن است .

 

2- کاهوی وحشی یا کاهوی خودرو

 

کاهوی ایرانی از نظر مواد غذایی از کاهوی گرد بهتر است . کاهوی گرد ارزش غذایی چندانی ندارد زیرا دارای مقدر زیادی الیاف است که تولید گاز و نفخ در معده می کند .

 

ترکیبات شیمیایی:

در صد گرم کاهوی ایرانی مواد زیر موجود است :

 

آب                             94 گرم

 

انرژی                       18 کالری

 

پروتئین                     1/2 گرم

 

موادنشاسته ای        0/1 گرم

 

کلسیم                    65 میلی گرم

 

فسفر                      25 میلی گرم

 

آهن                        1/5 میلی گرم

 

چربی                     0/2 گرم

 

کلسیم                   18 میلی گرم

 

سدیم                    10 میلی گرم

 

پتاسیم                  250 میلی گرم

 

ویتامین آ                500 واحد

 

ویتامین ب 1           0/5 میلی گرم

 

ویتامین ب 2           0/08 میلی گرم

 

ویتامین ب 3          0/4 میلی گرم

 

ویتامین ث             10 میلی گرم

 

ارسنیک                0/02 میلی گرم

 

اسید اگزالیک         0/003 میلی گرم

 

کاهو ضمنا دارای مواد معدنی مانند نیکل ، کبالت ،  سولفور و مس می باشد

 

مواد شیمیایی کاهو عبارتند از : لاکتوکاروم Lactucarum ( که ماده ای است مخدر ) موم ، رزین ، مالیک اسید و سوکسی نیک اسید ، لاکتوم کاروم خواب آور و مسکن است .

 

از لاکتوم کاروم بعنوان داروی خواب آور و مسکن و نیز در چشم پزشکی برای گشاد کردن مردمک چشم استفاده میشود .

 

از کاهو همچنین ماده ای بنام تریداس Thridace گرفته می شود که مسکن و ضد درد است . برای تهیه تریداس ساقه کاهو رسیده را تکه تکه کرده وشیره آنرا با فشار خارج می سازند . این شیره را سپس حرارت داده تا در اثر حرارت مواد آلومینی آن منعقد می شود در نتیجه مایعی صاف بدست می آید . این مایع را تحت درجه حرارت کم و در خلاء حرارت داده که تریداس بدست می آید . این مایع را می توان خشک کرد و بصورت پودر درآورد .

 

خواص داروئی:

خواص گیاه کاهو

 

کاهو از نظر طب قدیم ایران سرد و مرطوب است

 

1)کاهو تمیز کننده خون است

 

2)کاهو بعلت داشتن آهن خونساز است

 

3)ضد تورم است

 

4)کاهو خواب آور و آرام بخش است

 

5)کاهو برای ضعف اعصاب مفید است

 

6) کاهو ملین و ادرار آور است

 

7)خوردن کاهو برای مالیخولیا مفید است

 

8)کاهو زخم های مجاری ادرار و مثانه را درمان می کند

 

9)اگر کاهو را با سکنجبین و یا سرکه بخورند اشتها آور است

 

10)کاهو اثر ضد تشنج درد

 

11)درد معده را تسکین می دهد

 

12)کاهو قوای جنسی را تقویت می کند

 

13)برای برطرف کردن درد سینه کاهو را بپزید و بخورید

 

14)زنان شیدره اگر می خواهند که شیرشان زیاد شود باید کاهوی پخته بخورند

 

15)ورم غدد لنفاوی را برطرف می کند

 

خواص تخم کاهو

 

تخم کاهو از نظر طب قدیم ایران سرد و خشک است

 

1-تخم کاهو مخرب و خواب آور است

 

2-خوردن تخم کاهو زکام را برطرف می کند

 

3-تخم کاهو برای درد سینه مفید است

 

4-خوردن تخم کاهو برای دستگاه ادراری نافع است و آنهائیکه قطره قطره ادرار می کنند باید تخم کاهو بخورند

( در حدود 10 گرم روزانه ) تا این مرض برطرف شود .

 

مضرات :

اگر در خوردن کاهو افراط نکیند این گیاه بهیچوجه مضر نیست زیاده روی در خوردن کاهو باعث کم شدن قدرت جنسی ، فراموشی و کم شدن حافظه ، ضعف دید چشم و نفخ شکم میشود .

 

برای برطرف کردن این عوارض می توان کاهو را با نعناع ، کرفس و زیره میل کرد .

 

لیمو ترش

نام علمی

نام لاتین

نام فارسی

‍Citrus limon

Lemon

لیمو ترش

تصویر

مشخصات

کلیات گیاه شناسی

 

حتما شنیده اید که گفته اند سیب سلطان میوه هاست وی اگر خواص لیمو ترش را برای شما بشماریم مطمئنا قبول خواهید کرد که سلطان میوه ها لیمو ترش است . 

 

خواص داروئی:

لیمو ترش بعلت داشتن خواص اسیدی ضد عفونی کننده قوی است . حتی اگر در مسافرتها به آب آشامیدنی مشکوک هستید و می ترسید از آن بنوشید کافی است چند قطره آب لیمو ترش را در آن بریزید . آب ر ا کاملا استرلیزه کرده و میکربهای موجود در آب را از بین می برد

 

کسانیکه می خواهند خود را لاغر کنند اگر صبح ناشتا آب لیمو ترش را با یک لیوان آب مخلوط کنند و مقدر کمی عسل بآن اضافه نمایند و آنرا بنوشند تا ظهر گرسنه نخواهند شد و بدین ترتیب از شر چربیهای اضافی راحت خواهند شد .

 

بهترین کلسیم آن است که از پوست تخم مرغ و آب لیمو تهیه می کنند . برای تهیه کلسیم طبیعی یک تخم مرغ را تمیز شسته و در یک لیوان بگذارید و روی آن آّ یک لسمو ترش را بریزید و آنرا مدن دو سه ساعت در جای خنکی بگذارید سپس تخم مرغ را در آورده و آب لیمو را که دارای مقدر زیادی کلسیم است می توانید روی سالاد ریخته و یا با عسل یا شکر شیین کرده بنوشید از تخم مرغ هم که پوست آن نرم شده می توانید هنوز استفاده کنید .

 

برای گلو درد بهترین دارو لیمو ترش است . یک قاشق چایخوری آب لیمو ترش را در آب نیم گرم بریزید و با آن غرغره کنید ورم گلو و گلو درد  را بررطف خواهد کرد .

 

برای گرفتگی بینی و زکام کافی است چند قطرع آب لیمو را با یک قاشق چایخوری آب مخلوط کرده و در بینی بچکانید . برای رفع کم معده و روده باید یک لیمو ترش را با پوست و هسته له کنید و آنرا با یک لیوان آب سرد و یک قاشق عسل مخلوط کده و بمدت یک ساعت قبل از خواب نوشید .

 

برای جلوگیری از خونریزی بینی کافی است که یک تکه پنبه را آغشته به آ ب لیمو کرده و در سوراخ بینی بگذارید خون دماغ را برطرف خواهد کرد .

 

اگر در صورت شما لکه و جوش قرمز رنگ وجود دارد درمان آن با آب لیمو و نمک است . بدین ترتیب که در مقدری آب لیمو نمک بزنید و آنرا با پنبه روی صورت خود بمالید لکه ها و جشوها را برطرف می کند .

 

بهترین دارو برای پوست دست شما مخلوط گلیسیرین و آ ب لیمو است . آب لیمو و گلیسرین را به نسبت مساوی مخلوط کنید و بدستهای خود مبالید ببینید که چقدر پوست دستها صاف می شود . در زمستان برای جلوگیری از سرما زدگی دستهای خود را با آ ب لیمو ماساژ دهید . خوردن آب لیمو سنگهای کلیه را نیز دفع می کند.

 

مضرات :

مضرات خاصی برای آن بیان نشده است .

 

عدس

نام علمی

نام لاتین

نام فارسی

Lens culinaris medic   

Lentil

عدس

تصویر

مشخصات

کلیات گیاه شناسی

 

عدس یکی از حبوبات است که از قدیم الایام در اکثر نقاط دنیا کشت می شده است . گیه شناسان اعتقاد دارند که عدس حتی قبل از تاریخ نیز وجود داشته است . عدس از نظر مقدر پروتئین بسیار غی است و دربین گیاهان فقط لوبیای سویا بیشتر از عدس پروتئین درد .

 

عدس گیاهی است یکساله که ارتفاع آن بیش از 30 سانتیمتر نیست . برگهای آن دارای 6 تا 14 برگچه می باشد که در انتهای آن پیچک قرار درد . گلهای عدس رنگ سفید و دارای رگه هایی به رنگ بنفش است . میوه آن غلاف کوچکی است و معمولا در هر غلاف 1 تا 3 عدس وجود دارد .

 

عدس دو نوع است :

 

1)عدس رسمی که دانه آن گرد و سنبتا درشت است و رنگ آن سبز مایل به زرد است .

 

2)عدس ریز یا عدس قرمز که دانه های آن ریز و به رنگ قرمز می باشد .

 

ترکیبات شیمیایی:

عدس منبع غنی پروتئین و ویتامین های گروه B می باشد .

 

مواد موجود در 100 گرم عدس بقرار زیر است :

 

انرژی                    340 کالری

 

پروتئین                  25 گرم

 

چربی                     1 گرم

 

مواد نشاسته ای       60 گرم

 

 کلسیم                  80 میلی گرم

 

فسفر                     380 میلی گرم

 

آهن                         7 میلی گرم

 

پتاسیم                   8 میلی گرم

 

ویتامین آ                 600 واحد بین المللی

 

ویتامین ب 1            0/4 میلی گرم

 

ویتامین ب2             0/2 میلی گرم

 

ویتامین ب 3             2 میلی گرم

 

آرسنیک                  1 میلی گرم

 

خواص داروئی:

عدس از نظر طب قدیم ایران معتدل و خشک است و مانند دیگر گیاهان پوست و دانه آن دارای اثرات متضاد یکدیگر می باشد . یعنی پوست عدس گرم و خود عدس قابض است . بعبارت دیگر پوست آن ملین و مغز آن ضد اسهال می باشد .

 

عدس یک غذای کامل است و انرژی لازم را برای کارهای بدنی برای انسان تامین می کند .

 

عدس دارای خواص زیر است

 

1)عدس زیاد کننده ترشحات شیر است و مادران شیدره حتما باید از آن استفاده کنند .

 

2)عدس را در کنید و روی پوست ملتهب بگذارید التهاب را برطرف می کند .

 

3)برای درمان زخم های دهان و گلو و دیفتری عدس را پخته و آب آنرا غرغره کنید . 

 

4)برای تقویت معده و برطرف کردن گاز معده عدس پخته را با سرکه میل کنید .

 

5)آش عدس با روغن بادام برای دوران نقاهت بهترین غذاست.

 

6)پماد در عدس با سرکه برای ترک دست و پا که بعلت سرما عارض شده سودمند است .

 

7)عدس را می توان بعنوان مسهل هم مصرف کرد چون دارای لعاب زیادی است که در درمان ناراحتی های روده نیز موثر است .

 

8)عدس پخته را بعنوان مرهم برای زخم نیز می توان بکار برد . 

مضرات :

عدس با تمام مزایایی که درد نباید زیاد مصرف شود و در خوردن آن اسراف گردد زیرا اولا دیر هضم است و تولید نفخ می کند ثانیا قابض است و جریان خون را در رگها آهسته می کند . البته می توان برای جلوگیری از این عوارض عدس را با روغن کنجد و یا روغن بادام و با سرکه خورد . ضمنا عدس بعلت داشتن میکروپروتئین برای افرادیکه ناراحتی کلیه مخصوصا تقویت کلیه دارند زیانبخش است .