گیاهان دارویی

معرفی داروگیاهی ها و انواع گیاهان " میوه ها وخواص دارویی آنها

گیاهان دارویی

معرفی داروگیاهی ها و انواع گیاهان " میوه ها وخواص دارویی آنها

شیرین بیان

نام علمی

نام لاتین

نام فارسی

Glycyrrhiza globra  

Liquorice-Licorice

شیرین بیان

تصویر

مشخصات

کلیات گیاه شناسی

 

شیرین بیان گیاه بومی ناطق مدیترانه است و در ایران در اکثر نقاط کشور می روید . شیرین بیان گیاهی است چند ساله و دارای ساقه ای بطول یک متر که در نواحی معتدل تا ارتفاع دو متر می رسد . برگهای آن مرکب از تعدادی برگچه های فدر و سبزرنگ می باشد . گلهای آن برنگ بنفش ، سفید . زرد است  میوه آن مانند نیام و محتوی 5 تا 6 دانه می باشد .

 

ریشه شیرین بیان بطور خیلی عمیق در زمین فرو می رود . پوست ریشه قهوه ای سیر وس یاه است . مغز ریشه زرد رنگ بوده و طعم آن بسته بانواع مختلف تغییر می کند . مثلا شیرین بیان اسپانیا طعم ملایم درد در حالیکه شیرین بیان یونان دارای طعم تلخ است .

 

ترکیبات شیمیایی:

ریشه شیرین بیان دارای گلوکز ،‌ساکاروز ، آسپاراژین ، مواد آلبومیدی ،‌رزین و کمی اسانس میباشد . ماده اصلی که باعث شیرینی این گیاه است گلیسیرین خوانده می شود . در شیرین بیان ماده ای بنام لکوریتی جننی چالکون وجود دارد که خاصیت دفع اسپاسم عضلات را دراست .

 

خواص داروئی:

شیرین بیان از مظر طب قدیم ایران معتدل است .

 

شیرین بیان را بصورت قطعات کوچک به قطر 0/5 سانتیمتر و طول 1/5 سانتیمتر بفروش می رسانند .

 

1)مهمترین خاصیت شرین بیان که جدیدا کشف شده است و در آلمان و اروپا و آمریکا ساتفاده می شود درمان کننده زخم معده و سرطان معده است برای این منظور شربت شیرین بیان را تهیه کرده و هر روز بمقدر یک قاشق غذا خوری قبل از غذا به مریض بدهید و اگر این عمل را تا 4 ماه تکرار کنید شخص معالجه خواهد شد .

 

2)برای تقویت عمومی بدن مفید است

 

3)خوردن آن از پیری جلوگیری می کند

 

4)برای نرم کردن سینه موثر است

 

5)زخم ها و تاول های پوست را با چای شیرین بیان شستشو دهید تا زود خوب شود .

 

6)ملین است و معمولا آنرا با گیاهان دیگر مخلوط می کنند که انقباضات را کم می کند

 

7)مدر و عرق آور است

 

8)برای برطرف کردن زخم و التهاب دهان ریشه شیرین بیان را بمکید .

 

9)سرفه را برطرف می کند

 

10)ورم معده را برطرف می کند

 

11)تنگی نفس را تسکین می دهد

 

12)برای درمان سوء هاضمه مفید است

 

13)برای از بین بردن نفخ شکم مفید است

 

14)چشم را تقویت کرده و رفع سردرد می کند برای این منظو از فرمول زیراستفاده کنید :

 

2 گرم ریشه شیرین بیان را پودر کرده و با یک گرم شکر و یک گرم رازیانه مخلوط کنید سپس آنرا در آب خیس کرده و هر روز بخورید.

 

15)برای درمان موخوره چای شیرین بیان را به سر بمالید .

 

16)برای رفع بوی بد زیر بغل و پا از برگ های شیرین بیان پماد درست کرده و در این قسمت ها بگذارید .

 

طرز استفاده:

دم کرده شیرین بیان : مقدر 50گرم ریشه بدون پوست شیرین بیان را آسیاب کرده و در یک لیتر آب جوش بریزید و بگذارید مدت 10 دقیقه دم بکشد .

 

جوشانده شیرین بیان : 20 گرم ریشه شیرین بیان بدون پوست را آسیاب کرده و در 100 گرم آب ریخته و آنقدر بجوشانید که دو سوم آن باقی بماند .

 

شربت شیرین بیان : ریشه شیرین بیان بدونپ وست را آسیاب کرده و با آب مخلوط کرده و آنقدر بجوشانید تا غلیظ شود

 

تکه های شیرین بیان : مانند آب نبات می توانید در دهان گذاشته و بمکید .

 

مضرات :

استفاده زیاد از شیرین بیان برای طحال مضر است و اگر می خواهید از شیرین بیان برای برطرف کردن بیماری و برای مدت طولانی استفاده کنید بهتر است آنرا با کتیرا بخورید .

 

روناس

نام علمی

نام لاتین

نام فارسی

Rubia Tinctorum

Madder  

روناس

تصویر

مشخصات

کلیات گیاه شناسی

 

گیاهی است که به حالت خودرو در مناطق مدیترانه ، در شمال آفریقا و بعضی مناطق آسیا می روید . ساقه این گیاه پوشبده از خارهای ریز می باشد و ارتفاع آن تا حدود دو متر می رسد .

 

روناس با استفاده از خارهای ریزی که درد به دیوار و درختان می چسبد و بالا می رود .

 

برگهای آن بیضی ، نوک تیز و دراز وبده که به صورت گروهی و به شکل چتر از کنار ساقه بیرون می آید . گلهای روناس کوچک و به رنگ زرد مایل ه سبز می باشد . میوه آن گشوتی و به رنگ تیره است .

 

ریشه آن به نام روناس معروف است به رنگ قرمز تیره و به صورت دراز ، باریک و استوانه ای می باشد . دارای طعمی تلخ و گس بوده و قسمت مهم این گیاه از نظر طبی محسوب می شود .

 

از ریشه روناس در قدیم برای رنگرزی پارچه و نخ استفاده می شده است .

 

ترکیبات شیمیایی:

ریشه روناس دارای ماده ای رنگی به نام آلیزارین می باشد که برای رنگرزی بکار می رفت ولی بعد از اینکه توانستند این ماده را به طریقه شیمیایی تهیه کنند کشت آن برای تهیه آلیزارین متوقف گردید .

 

خواص داروئی:

روناس از نظر طب قدیم ایران گرم و خشک است .

 

1)باز کننده گرفتگی ها در بدن است

 

2)درا آور است و حبس البول را درمان می کند .

 

3)برای معالجه بیماری فلج آنرا با عسل مخلوط کرده و به بیمار بدهید .

 

4)ترشح شیر راز یاد می کند.

 

5)درد سیاتیک را رفع می کند.

 

6)یبوست های سخت را معالجه می کند .

 

7)اشتها آور است.

 

8)قاعده آرو است .

 

9)خارش پوست را برطرف می کند بدین منظور می توان از ضماد استفاده کرد و یا اینکه جوشانده آنرا در وان حمام بریزید و مدتی در آن استراحت کنید .

 

10)اوره خون را پائین می آورد .

 

11)جوش خوردن استخوان شکسته را تسریع می کند .

 

12)تورم را در بدن از بین می برد .

 

13  از کمپرس جوشانده روناس برای رفع بیماریهای پوستی استفاده کنید .

 

طرز استفاده:

دم کرده : یک قاشق مربا خوری ریشه خرد شده روناس را در یک لیوان آب جوش ریخته . بگذارید به مدت 10 دقیقه دم بکشد . مقدر مصرف آن نصف فنجان سه بار در روز است .

 

جوشانده روناس : 10 گرم ریشه روناس را د یک لیتر آب ریخته و بگذارید برای مدت ده دقیقه بجوشد . این جوشیده را در وان حمام بریزید و برای رفع بیماریهای پوستی در آن استراحت کنید .

 

مضرات :

همانطور که گفته شد روناس ترشح ادرار را زیاد می کند و فشار آنرا بالا می برد بنابرین ممکن است در اثر استفاده زیاد ایجاد خون در ادرار کند و در یانصورت بهتر است که روناس با کتیرا خورده شود .

 

 

انبه

نام علمی

نام لاتین

نام فارسی

Mangifera indica

Mango

انبه

تصویر

مشخصات

کلیات گیاه شناسی

 

انبه درختی است زیبا که ارتفاع آن تا 10 متر می رسد . منشا انبه هند و مالزی و برمه می باشد ولی هم اکنون در تمام مناق استوایی و حاره کشت می شود . انبه از 4000 سال پیش وجود داشته است .

 

برگهای این درخت نیزه ای شکل ، گلهای آن زرد یا قرمز رنگ و بصورت خوشه ای وجود دارد . میوه آن که انبه یا منگو نامیده می شود بیضوی شکل و دارای طعمی مطبوع وشیرین بوده و دارای هسته ای نسبتا بزرگ است . انبه در اوائل ماه می می رسد و تا اوائل سپتامبر موجود است .

 

ترکیبات شیمیایی:

انبه دارای موادی مانند اسید بنزوئیک Benzoic Acid اسید سیتریک Citric Acid و پیوری یلو دری Puri yellow Dye که ماده زرد رنگی است می باشد . انبه در حدود15% تانن درد .

 

هسته انبه دارای چربی زیاد  و نشاسته و اسید گالیک Gallic Acid است .

 

در صد گرم انبه مواد زیر موجود است :

 

انرژی                              45 کالری

 

آب                                  80 گرم

 

نشاسته                         12  گرم

 

پروتئین                           0/5 گرم

 

چربی                             0/15 گرم

 

کلسیم                            6 گرم

 

فسفر                             9 میلی گرم

 

آهن                              0/15 میلی گرم

 

ویتامین آ                        3500 واحد

 

ویتامین ب 1                   0/4  میلی گرم

 

ویتامین ب 2                   0/35 میلی گرم

 

ویتامین ب 3                   0/6 میلی گرم

 

ویتامین ث                      25 میلی گرم                 

 

خواص داروئی:

خواص میوه انبه

 

انبه رسیده از نظر طب قدیم ایران گرم و خشک و نارس آن سرد و خشک است . انبه نارس تولید کننده بلغم و سودا  در بدن می باشد .

 

1)انبه بسیار مقوی بوده و تقویت کننده بدن است .

 

2)انبه تقویت کننده قوای جنسی است .

 

3)رنگ صورت را درخشان می کند .

 

4)دهان را خوشبو می کند .

 

5)ادرار آور است .

 

6)یبوست را برطرف می کند .

 

7)انبه دارای مقدر زیادی اسید گالیک است . بنبراین سیستم هضم را ضد عفونی و تمیز می کند .

 

8)انبه تمیز کننده خون می باشد .

 

9)خوردن انبه بوی بد بدن را از بین می برد .

 

10)انبه حرارت بدن را کاهش می دهد و تب را پائین می آرود .

 

11)برای رفع اسهال مفید است .

 

12)خوردن انبه ، سردرد ، تنگی نفس و سرفه را از بین می برد .

 

13)برای درمان بواسیر مفید است .

 

14)عطش را برطرف می کند.

 

15)انبه چون گرم است برای گرم مزاجان مناسب نیست و این اشخاص باید آنرا با سکنجبین بخورند .

 

خواص مغز هسته انبه

 

انبه دارای هسته بزرگی است که در وسط آن مغز آن قرار درد که بجای مغز بادام می توان از آن در شیرینی جات استفاده کرد .

 

مغز هسته انبه از نظر طب قدیم ایران سرد و خشک است .

 

1-خوردن مغز هسته اسهال را برطرف می کند .

 

2-برای معالجه سرمخوردگی مصرف می شود .

 

3-سرفه های سخت را درمان می کند .

 

4-درمان کننده بواسیر خونی است .

 

5-خانم هائیکه دچر خونریزی از رحم می باشند و یا بین دو عادت ماهیانه خونریزی دارند برای رفع آن باید از مغز انبه استفاده کنند .

 

6-مغز هسته انبه کرم کش و ضد اسهال است .

 

7-برای تسکین آسم و تنگی نفس مفید است .

 

8-ضد استفراغ است .

 

دیگر خواص درخت انبه

 

1.گل انبه سرد و خشک است و اسهال را رفع می کند .

 

2.اگر شکوفه درخت انبه را خشک کرده و هر روز حدود 3 گرم آنرا با 10 گرم شکر بخورند سرعت انزال را معالجه می کند .

 

3.صمغ درخت انبه را با روغن و آبلیمو مخلوط کنید برای ناراحتی های پوست مفید است .

 

4.برای برطرف کردن ریزش مو ، آب برگهای درخت انبه را روی سر بمالید .

 

5.برای تقویت دندان و لثه دم کرده برگ درخت انبه را مضمضه کنید .

  

مضرات :

هضم انبه برای بعضی از افراد سخت است و ممکن است ایجاد خارش و دمل نمائید .

 

اگر خون انبه ایجاد نفخ بکند باید آنرا با زنجبیل خورد .