گیاهان دارویی

معرفی داروگیاهی ها و انواع گیاهان " میوه ها وخواص دارویی آنها

گیاهان دارویی

معرفی داروگیاهی ها و انواع گیاهان " میوه ها وخواص دارویی آنها

لوبیای سویا

نام علمی

نام لاتین

نام فارسی

Soja hispida Moench 

Soy bean

لوبیای سویا

تصویر

مشخصات

کلیات گیاه شناسی

 

سویا قرنهاست  که غذای مردم آسیا مخصوصا چین بوده است و چینی آن را همراه با برنج بعنوان غذای اصلی خود مصرف می کنند . ایالات متحده آمریکا بزرگترین تولید کننده سویا می باشد و تقریبا دو سوم محصول کل دنیا را تولید می کند . سویا در ایران بنام (لوبیا روغنی ) ،‌( لوبیا چینی ) سوژا و دانه سویا معروف است .

 

سویا گیاهی است یکساله دارای ساقه پرشاخه ، برگهای آن بیضی ، نوک تیز و سبز رنگ می باشد . میوه آن شبیه لوبیا سات که در هر غلاف آن سه تا پنج دانه جدا از یکدیگر وجود دارد . رنگ دانه سویا بر حسب انواع مختلف متفاوت است و برنگهای زرد ، سفید ،‌سیاه ، خاکستری و خالدر دیده می شود .

 

دانه سویا به بزرگی یک نخود کمی مسطح و گرد است . دانه سیاه سویا بشتر در طب گیاهی مصرف درد ولی از دانه زرد رنگ آن بیشتر برای روغن گیری استفاده می کنند . سویا بعلت داتشن پروتئین و مواد مغذی در تغذیه انسان بکار می رود .

 

سویا از چین به نقاط دیگر دنیا راه یافته است و بطور وحشی در آن کشور وجود دارد .

 

سویا در حدود 3500 نوع مختلف درد که هر کدام آب و هوای مخصوصی را می خواهد .

 

ترکیبات شیمیایی:

سویا از نظر  ویتامین های گروه B  بسیار غنی است و دارای مقدری ویتامین های C,D,E,K و کمی کاروتن می باشد . سویا همچنین دریا کلروفیل و آنتی بیوتیکی بنام کاناوالین نیز هست /

 

دانشمندان موفق شده اند که از لوبیای سویا یک نوع آنتی بیوتیک ارزان قیمت تهیه کنند که مورومیکس نامیده می شود و باکتریهای مضر روده را از بین می برد .

 

جدول زیر مواد موجود در صد گرم دانه خشک و رسیده ،‌جوانه سویا ، شیر سویا و سبوس سویا را نشان می دهد

 

                     دانه خشک                 جوانه سویا                     شیر سویا                     سوس سویا

 

آب                    10 گرم                      86 گرم                          92/5 گرم                       62/8گرم        

 

پروتئین              34 گرم                        6 گرم                          3/4 گرم                         5/6 گرم          

 

چربی               17/7 گرم                    1/4   گرم                      1/5 گرم                         1/3 گرم 

 

مواد نشاسته ای  29 گرم                     4/7 گرم                        2/2 گرم                         9/5 گرم

 

کلسیم          226 میلی گرم              48 میلی گرم                 20 میلی گرم                   82 میلی گرم

 

فسفر            550 میلی گرم              67 میلی گرم                  48 میلی گرم                  104 میلی گرم

 

آهن               8/4 میلی گرم              1 میلی گرم                     0/8 میلی گرم                4/8 میلی گرم

 

ویتامین آ          80 واحد                       80واحد                          40 واحد                        7320 واحد

 

ویتامین ب 1     1/1 میلی گرم               0/25 میلی گرم               0/8 میلی گرم              0/02 میلی گرم

 

ویتامین ب 2    0/3 میلی گرم                0/2 میلی گرم                 0/03 میلی گرم            0/25 میلی گرم

 

ویتامین ب 3    2/2 میلی گرم                 0/8 میلی گرم                0/2 میلی گرم              0/4 میای گرم

 

همانطور که گفته شد سویا از نظر مواد پروتئینی بسیار قوی است و در کشورهای فقیر از آن بعنوان جانشین گوشت استفاده می کنند . در جدول زیر سویا با گوشت مقایسه شده است

 

                                 سویا                                  گوشت گاو

 

آب                              9/87%    74%

 

پروتئین                        36/67%                            23/74%

 

چربی                         17%                                 2/3%

 

پتاسیم                      3/1%                                 54%

 

اسید فسفریک           1/47%                                66%

 

بنابر این همانطور که در جدول بالا دیده می شود مقدر پروتئین سویا 1/5 بربر گشوت گاو می باشد و منبعی

غنی از پروتئین است . برای درست کردن شیر سویا ، دانه سویا را له کرده و بمدت 24 ساعت تحت تاثیر آب قرار می دهند سپس آنرا صاف می کنند و بدین ترتیب نوشابه ای مانند شیر بدست می آید که منبع غذایی خوبی است که می توان بجای شیر گاو مصرف کرد .

 

روغن سویا که از فشدرن دانه های له شده وسیا بدست می آید رنگ زرد مایل به قرمز درد و دارای بوی مخصوصی شبیه بوی لوبیا است و در حرارت 15 در جه منجمد می شود ولی درجه حرارت معمولی حالت روان درد.

 

خواص داروئی:

) سویا مقوی و باد شکن است

 

2)دانه سویا ، مدر ، تب بر و ضد سم است

 

3)در چین دانه سویا را بعنوان ضد سم مصرف می کنند

 

4)شیر سویا غذای مفیدی برای کودکان است

 

5)نان سویا برای مبتلایان به بیماری قند بسیار مناسب است  زیرا اولا ارزش غذایی زیادی درد ثانیا مواد نشاسته ای که تبدیل به قند می شود در آن کم است

 

6)دانه های سبز سویا را له کرده و بصورت ضماد در آورید این ضماد برای زخم های آبله و سایر زخم ها مفید است همچنین برای رفع التهاب و قرمزی پای بچه ها که در اثر ادرار بوجود آمده مفید است .

 

7)سویا برای مبتلایان به نقرس و رماتیسم و اشخاص ضعیف البنیه بسیار مفید است

 

8)سوس سویا برای تحریک اشتها بکار می رود

 

9)سوس سویا را برای از بین بردن بوی گوشت بکار می برند

 

10)سوس سویا را به غذاهایی که تدرید درید سالم باشد بزنید سم آنرا خنثی می کند

 

11)سوس سویا ملین ،‌ خنک کننده و ضد سم است

 

12)اگر زن حامله در معرض خطر سقط جنین باشد به او سوس سویا بدهید

 

13)اگر ادرار کسی بخون آلوده است سوس سویا درمان آن است

 

14)سوس سویا برای سوختگی پوست مفید است

 

15)فرآورده های سویا برای پیشگیری سرطان مفید است

 

16)سویا به فعالیت روده ها و دفع منظم سموم کمک می کند

 

17)سویا مقدر تری گلیسیدر خون را پائین می آورد

 

18)برای تمیز کردن شریانها از فرآورده های سویا استفاده کنید حتی مبتلا به شرائین و در معرض خطر قلبی هستند اگر از سویا استفاده کنند و گوشت را از برنامه غذایی خود حذف کنند بزودی شریانهای آنها تمیز و جوان خواهد بود .

 

19)سویا سنگ کیسه صفرا را شکسته و خارج می سازد و اگر از فرآورده های سویا استفاده کنید در بدن شما سنگ کیسه صفرا تولید نخواهد شد اگر سنگ کیسه صفرا درید رژیم خود رابه سویا تغییر  دهید

 

20)سویا برای سلامت روده بزرگ و تنظیم تخلیه و دفع مواد زائد بسیار مفید است

 

21)سویا موثر برای درمان سرطان کولون است

 

22)سویا از سرطان سینه جلوگیری می کند

 

23)سویا منبع غنی هورمون استروژن است بنابراین می توان جانشین هورمونهای مصنوعی در دوران یائسگی باشد . پس خانم ها در دوران یائسگی بهتر است از فرآورده های سویا استفاده کنند .

 

طرز استفاده:

فرآورده های سویا زیاد است و بسته به نوع سلیقه می توانید از آنها استفاده کنید مانند شیز سویا ، شیر بریده سویا ، در سویا ،‌بلغور سویا ، سویای بو داده ،‌پروتیئن سویا ، سوس سویا ، سویای تخمیر شده ،‌جوانه سویا و غیره

 

مضرات :

مضرات خاصی برای آن بیان نشده است . 

اسفناج

نام علمی

نام لاتین

نام فارسی

Spinacia oleracea

Spinach

اسفناج

تصویر

مشخصات

کلیات گیاه شناسی

 

اسفناج گیاه بومی ایران است و از اوائل قرن اول میلادی کم کم به نقاط دیگر دنیا راه یافت . بطوریکه در تاریخ مسطور است اسفناج در قرن هفتم در چین و در قرن دوازدهم در اسپانیا کشت میشده است . کشت اسفناج در سال 1806 در آمریکا شروع شد .

 

اسفناج گیاهی است یکساله درای ساقه ای راست به ارتفاع نیم متر که برگهای آن پخن و نرم مثلثی شکل برنگ سبز می باشد . اسفناج نسبت به سرمای زمستان مقاوم است .

 

دو نوع اسفناج وجود دارد که بنام پائیزه و بهاره نامیده می شود . اسفناج بهاره در فصل بهار کاشته می شود و به اسفناج انگلیسی معروف است . نوع پائیزه آن که به خاک بسیار غنی احتیاج درد در پائیز کاشته می شود . گلهای اسفناج برنگ سبز کمرنگ می باشد .

 

اسفناج چون درای مواد غذایی فراوانی است کشت آن امروز در تمام نقاط دنیا معمول است .

 

ترکیبات شیمیایی:

اسفناج از نظر داشتن ویتامین B3 بسیار غنی است و بنابراین داروی مهمی برای برطرف کردن بیماری پلاگر است .( پلاگر یک نوع بیماری است که بعلت کمبود ویتامین B3 در بدن تولید می شود و نشانه های ضعف بدن ، تشنج ، اختلال در دستگاه هاضمه و بوجود آمدن لکه های قرمز روی بدن است .)

 

ضمنا در اسفناج مقدر زیادی آهن ، ید ، لسیتین ، کلروفیل ، کاروتن ، اسید اگزالیک و اسید ارسنیک وجود دارد در صد گرم اسفناج خام مورد زیر موجود است :

 

انر‍‍‍ژی                       20 کالری

 

آب                           90 گرم

 

پروتئین                      3 گرم

 

چربی                       0/3 گرم

 

مواد نشاسته ای        3/5 گرم

 

کلسیم                     90 میلی گرم

 

فسفر                       50 میلی گرم

 

آهن                          3/2 میلی گرم

 

سدیم                       70 میلی گرم

 

پتاسیم                     470 میلی گرم

 

ویتامین آ                    6000 واحد

 

ویتامین ب 1              0/1 میلی گرم

 

ویتامین ب 2              0/2 میلی گرم

 

ویتامین ب 3              0/6 میلی گرم

 

ویتامین ث                40 میلی گرم

 

خواص داروئی:

برگ اسفناج از نظر طب قدیم ایران کمی سرد و تر است و برخی عقیده دارند که متعادل است یعنی نه سرد است و نه گرم .

 

1) برگ اسفناج منبع غنی ویتامین A ، B3 ، C و آهن و پتاسیم می باشد .

 

2) بدن را قلیایی می کند .

 

3) خنک کننده است و برای پائین آوردن تب مفید است .

 

4) ورم روده کوچک را رفع می کند .

 

5)برای ورم ریه مفید است .

 

6)ملین است و یبوست را برطرف می کند .

 

7)برای لاغر شدن و وزن کم کردن مفید است .

 

8) اسفناج بدلیل داشتن ماده ای بنام اسپیناسین هضم غذا را تسریع می کند . این ماده باعث تحریک معده و ازدیاد ترشحات آن می شود .

 

9) خوردن اسفناج در رفع تشنگی موثر است .

 

10)برای از بین بردن ورم و درد گلو مفید است .

 

11) برای رفع سرفه های خشک برگ اسفناج را با حو پوست کنده و روغن بادام بپزید و بخورید .

 

12)آش اسفناج با گشنیز برای سردردهایی که ناشی از سوء هاضمه و اختلال دستگاه گوارشی است مفید می باشد .

 

13)اگر آش اسفناج را ب آب لیمو و سماق و یا آب غوره بخورید سردردهای ناشی از اختلال کیسه صفرا را برطرف می کند .

 

14) خوردن اسفناج از سطان جلوگیری می کند مخصوصا در افرادی که به مصرف الکل و سیگار دست دارند .

 

15)حقیقات دانشمندان نشان داده است که اسفناج در پیشگیری سرطان روده بزرگ ، معده ، پروستات ،‌حنجره و رحم موثر است .

 

16)اسفناج کلسترول خون را پائین می آورد .

 

17)بهترین دارو برای کسانی است که مبتلا به کم خونی هستند .

 

18) اسفناج مانند جارو روده بزرگ را تمیز می کند .

 

19)ترشحات لوزالمعده را افزایش می دهد .

 

20)اسفناح سبزی مفید برای تقویت اعصاب است .

 

21)اسفناج پته برای رفع بیماری آسم و گرفتگی صدا بسیار موثر است .

 

22)رماتیسم و نقرس را درمان می کند .

 

23)برای زیاد کردن شیر در مادران شیر ده موثر است .

 

24) سابقا نوعی شربت از اسفناج تهیه شد که در معالجه خونریزیها و کم خونی از آن استفاده می کردند .

 

25) تخم اسفناج ملین و خنک کننده است .

 

26)تخم اسفناج برای برطرف کردن ورم کبد و یرقان مفید است .

 

27)اسفناج تعداد گلبولهای قرمز خون را افزایش می دهد .

 

28) اسفناج چون دارای کلروفیل است عضلات روده را تحریک کرده و تخلیه مدفوع را آسان می کند .

 

29) اگر کسی مبتلا به حبس البول یعنی بند آمدن ادرار است می تواند با مخلوط نصف فنجان آب اسفناج این ناراحتی را درمان کند . با همان مقدر روغن بادام یا روغن زیتون مخلوط کرده و باو بدهید .

 

30)اسفناج را در سالاد خود بریزید و میل کنید .

 

 

مضرات :

اسفناج بعلت داشتن اگزالات برای بیماران مبتلا به ورم مفاصل و سنگهای کلیه و مثانه مناسب نیست ضمنا آنهائیکه سرد مزاج هستند باید اسفناج را با ادویه گرم نظیر زنجبیل و هل میل نمایند .

 

 

کدو

نام علمی

نام لاتین

نام فارسی

Lagenaria vulgaris

Squash

کدو

تصویر

مشخصات

کلیات گیاه شناسی

 

کدو گیاهی است یکساله و خزنده که برگهای آن بشکل قلب و پهن و پوشیده از کرک ریز می باشد . گلهای زرد رنگ است و گل نر و گل ماده آن روی یک پایه قرار درد . ریشه آن بایرک و بلند ، کمی شیرین و خوردن جوشانده آن مستی آور است . کدو انواع مختلف درد مانند کدوی حلوایی ، کدوی تنبل یا کدوی زرد  ،کدوی خورشی یا کدوی سبز .

 

نوعی از کدوی حلوایی در کانادا و آمریکا و بعضی نقاط دنیا می روید که بسیار بزرگ می شود و گاهی وزن آن مرباتا 60 کیلوگرم نیز می رسد . در آمریکا و کانادا این کدوها را برای شب هالوین بکار میئبرند و با آن ر و کیک درست می کنند .

 

ترکیبات شیمیایی:

در یکصد گرم کدو مواد زیرا را می توان یافت :

 

                                       کدو حلوائی                                  کدو سبز

 

کالری                              18                                                   18

 

آب                                  91 گرم                                             94 گرم

 

پروتئین                            1 گرم                                               1/1 گرم

 

چربی                             0/1 گرم                                             0/1 گرم

 

نشاسته                         5/4 گرم                                            3/6 گرم

 

کلسیم                       21 میلی گرم                                       28 میلی گرم

 

فسفر                         45 میلی گرم                                      0 3 میلی گرم

 

آهن                           0/8 میلی گرم                                     0/5 میلی گرم

 

پتاسیم                      24 میلی گرم                                       2/2 میلی گرم

 

ویتامین آ                      1600 واحد                                         400 واحد

 

ویتامین ب 1               0/5 میلی گرم                                    0/05 میلی گرم

 

ویتامین ب 2               0/11 میلی گرم                                 0/09 میلی گرم

 

ویتامین ب3                0/6 میلی گرم                                  1 میلی گرم

 

ویتامین ث                9 میلی گرم                                      20 میلی گرم

 

در صد گرم تخم کدو مواد زیر موجود است :

 

آب                        94 گرم

 

پروتئین                  1/1 گرم

 

چربی                   0/1 گرم

 

نشاسته              3/6 گرم

 

کلسیم               28 میلی گرم

 

فسفر                30 میلی گرم

 

آهن                  0/4 میلی گرم

 

پتاسیم              2/2 میلی گرم

 

ویتامین آ            400 واحد

 

ویتامین ب 1       0/05 میلی گرم

 

ویتامین ب 2       0/09 میلی گرم

 

ویتامین ب 3      1 میلی گرم

 

ویتامین ث          22 میلی گرم

 

خواص داروئی:

خواص کدو و تخم کدو :

 

کدو از لحاظ طب قدیم ایران سرد  و تر یعنی خنک کننده و مرطوب کننده است و از لحاظ شیمیایی بدن را قلیایی می کند . کدو هم مانند بادمجان  چون دارای کالری است بنابراین مهمترین غذا برای کسانی است که می خواهند وزن کم کنند .

 

1)تخم کدوی خام اثر دفع کرم روده درد و چون سمی نیست اطفال نیز می توانند از آن استفاده کنند . برای این منظور باید مقدر 50 گرم تخم کدو را پودر کرده و با عسل مخلوط نموده و مصرف کنید و باید بعد از چهار ساعت یک مسهل مانند روغن کرچک بخورید که کرمها را دفع کند .

 

 

2)کدو اثر ملین ، مدر و رفع یبوست و رفع سوء هاضمه را درد

 

3)به اشخاصی که تب دارند کدو می دهند تب را پائین می آورد

 

4)کدو برای اشخاص گرم مزاج و صفراوی غذای خوبی است

 

5)کدو خونساز است و برای استفاده از این خاصیت کدو باید آنرا همراه با آب غوره و یا سرکه در روغن زیتون پخت و مصرف نمود

 

6)برای رفع دندان درد آب کدو قرقره کنید

 

7)برای درمان گوش درد چند قطره آب کدو در گوش بچکانید

 

8)برای برطرف کردن التهاب معده ، کبد و کلیه کدوی پخته را روی این اعضاء بگذارید

 

9)پوست کدو را خشک کنید خوردن آن درمان بواسیر و خونریزی معده  و روده است

 

10)تخم کدو درمان کنننده سرفه و برطرف کننده اخلاط خون است

 

11)برای زخم روده ها و مثانه و سوزش مجرای ادرار تخم کدو مصرف کنید

 

12)روغن تخم کدو برای رفع تب و دل پیچه مفید است

 

13)کدو و تخم کدو هر دو برای پیشگیری سرطان مفید می باشند

 

14)تخم کدو علاج کننده سرطان پروستات و برطرف کننده ورم پروستات می باشد در مادران بالاتر از سن چهل معمولا غده پروستات شروع به بزرگ شدن می کند و بنابراین این اشخاص باید چند روز در هفته کدو حلوایی یا تخم کدو بخورند .

 

15)کدو و تخم کدو در پیشگیری سرطان ریه بسیار موثر است و اشخاص سیگاری و حتی آنهائیکه با این  اشخاص زندگی می کنند و باصطلاح سیگاری دست دوم هستند برای اینکه مریض نشوند باید از کدو استفاده کنند .

مضرات :

همانطور که گفته شد کدو سرد است و در خوردن کدو در مناطق حاره و گرم سیر بسیار مفید است و بدن را سالم نگاه می درد .

 

کدو برای کسانیکه طبع سرد دارند و یا در مناطق سردسیر زندگی می کنند خوب نیست زیرا ایجاد نفخ وسنگینی و درد معده می کنند .و بنابراین اشخاص اگر بخواهند کدو بخورند حتما باید آنرا با ادویه های گرم مانند خردل و سیر و فلفل و نعناع بخورند .