گیاهان دارویی

معرفی داروگیاهی ها و انواع گیاهان " میوه ها وخواص دارویی آنها

گیاهان دارویی

معرفی داروگیاهی ها و انواع گیاهان " میوه ها وخواص دارویی آنها

به

نام علمی

نام لاتین

نام فارسی

Cydonia

Quince

به

تصویر

مشخصات

کلیات گیاه شناسی

 

به درخت کوچکی است که پوست ساقه و تنه آن قهو های بوده و در اکثر نقاط اروپا ، نواحی مدیترانه ، آسیا و آفریقای شمالی می روید .

 

برگهای آن پوشیده از کرک و صاف است . گلهای آن درشت ، برنگ سفید و یا صورتی و دارای پنج گلبرگ می باشد . میوه رسیده زردرنگ ، گرد و یا بشکل گلابی است و در سطح آن پوشیده از کرک بوده و دریا طعمی مطبوع ، شیرین و یا کمی ترش است .

 

ترکیبات شیمیایی:

در 100 گرم میوه به مواد زیر مواد زیر وجود است :

 

آب                           83 گرم

 

مواد قندی                  10 گرم

 

مواد نشاسته ای           5 گرم

 

کلسیم                     10 میلی گرم

 

فسفر                       17 میلی گرم

 

آهن                       0/8 میلی گرم

 

پتاسیم                  195 میلی گرم

 

سدیم                    5 میلی گرم

 

ویتامین آ               40 واحد

 

ویتامین ث            15 میلی گرم

 

ویتامین ب 1         0/02 میلی گرم

 

ویتامین ب 2        0/03 میلی گرم

 

ویتامین ب 3       0/2 میلی گرم

 

خواص داروئی میوه به :

از نظر طب قدیم ایران به شیرین کیم گرم و تر و ترش و سرد و خشک است . روغن به سرد ، تر و قابض و به دانه سرد و تر است .

 

1)به تقویت کنده قلب است .

 

2)ادرار آور است.

 

3)نرم کننده سینه است .

 

4)مقوی معده و دستگاه هاضمه است .

 

5)قابض است .

 

6)خونریزی را بند می آرود .

 

7)به ترش مسهل است .

 

8)به ترش برای تنگی نفس مفید است .

 

9)به ترش استفراغ را بند می آورد .

 

10)اسهال های ساده و اسهال خونی را درمان می کند .

 

11)به بهترین و مفید ترین میوه برای مسلولین است .

 

12)خونریزی از رحم را متوقف می کند .

 

13)اثر مفید روی بواسیر درد .

 

14)برای هضم غذا مفید است .

 

خواص به دانه

 

1- لعاب به دانه را روی زخم ها و سوختگی ها بگذارید تا باعث شفای سریع آنها شود .

 

2-ضد تب است .

 

3-اسهال خونی و ساده را درمان می کند .

 

4- برای درمان جراحات گلو موثر است .

 

5-سرفه را برطرف می کند .

 

6- برای درمان تورم های داخلی بدن مفید است .

 

7-برای التیام ترک پوست دست وبدن ، نوک پستان ، لب و بواسیر لعاب به دانه را روی موضع بمالید .

 

8-برای درمان خشکی زبان و دهان مفید است .

 

9-آفتاب زدگی را با مالیدن لعاب به دانه بر روی پوست درمان کنید .

 

10-جویدن به دانه برای تقویت نیروی جنسی مفید است .

 

خواص  دم کرده گل و شکوفه به 

 

1-سردرد را برطرف می کند.

 

2- مقوی معده است .

 

3-سینه را صاف و تقویت می کند.

 

4-سرفه کودکان را برطرف می سازد .

 

5-برای درمان بی خوابی دم کرده گل را با آّب بهار نارنج مخلوط کرده و قبل از رفتن به رختخواب بنوشید .

 

خواص روغن به

 

1)برای برطرف کردن زنگ زدن در گوش مفید است

 

2)سرگیجه را برطف می کند

 

3)برای مداوای زخم های دهان مفید است .

 

4)خونریزی ریوی را درمان می کند .

 

5)اسهال مزمن را برطرف می کند.

 

6)دوست کبد است و روم کبد را رفع می کند .

 

7)زخم روده ها را درمان می کند .

 

خواص برگ وشاخه های به

 

1)جوشانده برگ درخت به ورم چشم را مداوا می کند .

 

2)زخم ها را با جوشانده برگ به بشوئید .

 

3)قابض است .

 

4)ضماد برگ درخت به برای ورم چشم مفید است .

 

طرز استفاده:

1) شیره به : 50 گرم به را خرد کرده با 50 گرم عسل یا شکر مخلوط کنید و در یک لیتر آب جوش بریزید و آنرا روی چراغ گذاشته تا بجوشد و حجم آن به نصف تقلیل یابد .

 

2) شراب به : 50 رگم به خورد شده را در یک لیتر شراب ریخته و بگذارید دو هفته بماند و سپس از آن استفاده کنید .

 

3)جوشانده دانه به : 30 گرم به دانه را در یک لیتر آب جوش ریخته و آنقدر بجوشانید تا بصورت ژله در آید .

 

4)جوشانده برگ درخت به : 30گرم برگ درخت به را در یک لیتر آبجوش ریخته و مدت چند دقیقه بجوشانید .

 

5)دم کرده گل به : 30 گرم گل به را در یک لیتر آبجوش ریخته و بمدت پنج دقیقه بگذارید تا دم بکشد .

 

6)لوسیون پوست به : ایو لوسیون برای از بین بردن چین و چروکهای پوست از هر کرم دیگری موثر تر است .

 

7)روغن به : به را تکه تکه کرده و بپزید سپس آب آنرا بگیرید و با دو برابر وزن آن روغن زیتون مخلوط کرده و آنقدر بجوشانید تا تمام آب آن بخار شود و فقط روغن باقی بماند البته قدت کنید که روغن نسوزد .

 

مضرات :

خوردن به بصورت خام خوب نیست و مضر می باشد زیرا به خام رگهای بدن را مسدود می سازد و چون گرم است برای کسانیکه گرم مزاجند خوب نیست .

 

ترب و تربچه

نام علمی

نام لاتین

نام فارسی

Raphanus sativus

Radish

ترب و تربچه

تصویر

مشخصات

کلیات گیاه شناسی

 

ترب گیاهی است یکساله که ارتفاع ساقه آن تا یک متر می رسد . برگهای آن پهن ، ناصاف ، کرک دردو با بریدگیهای نامنظم می باشد . گلهای آن برنگ سفید ، زرد روشن ، آبی روشن و بنفش است که درانتهای شاخه ظاهر می شود .

 

بطور کلی دو نوع ترب وجود دارد :

 

1- ترب سیاه که معمولا در پائیز برداشت می شود .

 

2-تربچه که به رنگهای مختلف قرمز و وصورتی و بصورت های دراز و گرد وجود دارد .

 

ترکیبات شیمیایی:

طعم تند ترب مربوط به ماده ای است بنام سنوول Senovol و رنگ قرمز بنفش آن در اثر وجود ماده ای بنام کلراید Malvin Chloride است .

 

در صد گرم ترب خام مواد زیر موجود است :

 

آب                                90 گرم

 

پروتئین                           1 گرم

 

چربی                           0/1 گرم

 

مواد نشاسته ای            3/5 گرم

 

کلسیم                        30 میلی گرم

 

فسفر                          30 میلی گرم

 

پتاسیم                      330 میلی گرم

 

آهن                          1 میلی گرم

 

سدیم                      18 میلی گرم

 

ویتامین آ                  10 واحد

 

ویتامین ب 1            0/03 میلی گرم

 

ویتامین ب 2            0/03 میلی گرم

 

ویتامین ب 3           0/03 میلی گرم

 

ویتامین ث             25 میلی گرم

 

خواص داروئی:

ترب از نظر طب قدیم ایران گرم و خشک است و از زمانهای بسیار قدیم برای درمان بسیاری از بیماریها بکار می رفته است .

 

1)ترب برای دفع سنگهای صفراوی مفید است .

 

2)ترب در بعضی از اشخاص تولید گاز و آروغ می کند و تخم آن گاز و نفخ را از بین می برد .

 

3)ترب برای درمان قنرس و رماتیسم مفید است .

 

4)برگ ترب اگر با غذا خورده شود به هضم غذا کمک می کند .

 

5)آب برگ ترب برای تقویت چشم مفید است .

 

6)ترب برای درمان یرقان مفید است .

 

7)تخم ترب درد را تسکین می دهد .

 

8)در صورت مسمومیت غذایی مقدری تخم ترب را همراه با سکنجبین به بیمار بدهید باعث استفراغ می شود و معده را پاک می کند .

 

9)برای مداوای زخم های بدن از  ترب  و عسل ضماد تهیه کرده و روی زخم بگذارید .

 

10) دم کرده ترب ادرار آور است و برای درمان حبس البول بکار می رود .

 

11)تخم ترب ادرار آور و قاعده آور است .

 

12)اگر دست یا پای شما سرما زده است ترب را در آّب بجوشانید و بگذارید تا کمی سرد شود بطئریکه دست را نسوزاند سپس عضو سرما زده را چند بار در روز در این جوشانده قرار دهید .

 

13)دم کرده ریشه ترب تقویت کننده بدن است .

 

14)برای دفع سنگ کیسه صفرا و سرفه های تشنج آور از ترب بصورت زیر استفاده کنید :

 

در یک ترب بزرگ حفره ی ایجاد کرده و همچنین در ته آنهم سوراخ ریزی بوجود آورید بطوریکه آّب قطره قطره از آن خارج شود . سپس مقدایر شکر در حفره ریخته و آنرا با آب پر کنید و ترب را در دهانه شیشه یا استکانی قرار دهید که آب آن قطره قطره از سوراخ ریز ته ترب خارج شده و در داخل شیشه یا استکان پر شود . این آب را چند بار در روز بنوشید .

 

15)خوردن تخم ترب ترشح شیر را زیاد می کند .

 

16)ودرن ترب رنگ چهره را باز می کند.

 

17)جوشانده ترب برای درمان اسهال خونی مفید است .

 

18)تخم ترب اشتهاآور است.

 

19)برای از بین بردن تب تخم ترب را دم کرده و به بیمار بدهید .

 

20) تخم ترب بصورت ضماد برای ورم پستان در مادران شیدره استفاده می شود .

مضرات :

اسراف در خوردن ترب موجب دل پیچه شده و برای دندان و گلو مضر است .

 

شبدر قرمز

نام علمی

نام لاتین

نام فارسی

Trifolium Pratenes

Red Clover

شبدر قرمز

تصویر

مشخصات

کلیات گیاه شناسی

 

شبدر قرمز گیاهی است علفی و چند ساله که در مناطق معتدله کره زمین می روید . در شرایط مساعد این گیاه هفت ساله است ولی در آب و هوای گرم فقط دو سال عمر می کند .

 

ارتفاع شبدر قرمز بسیار کم است و بیشتر از 15 سانتیمتر نمی شود . برگهای آن بیضی شکل و دراز و دارای سه برگچه است و بهمین علت در قرون وسطی مورد احترام مسیحیان بوده زیرا آنرا سمبل خداوند ، مسیح و روح المقدس می دانستند .

 

این گیاه از نظر داشتن مواد مغذی برای علوفه حیوانات بکار می رود .

 

ترکیبات شیمیایی:

گل شبدر دارای مواد شیمیایی مانند تریفولین ،‌ایزوتریفولین و اسانس روغنی می باشد . این گیاه دریای املاح معدنی مانند سلیس ،‌آهن ، فسفر ،‌گوگرد ، پتاسیم ، منیزیوم ،‌منگنز ، روی ،‌مس ، سرب ، نیکل و کوبالت می باشد .

 

خواص داروئی:

شبدر قرمز از نظر طب قدیم ایران سرد و تر است .

 

1)مهمترین خاصیت شبدر قرمز ضد سرطان بودن آن است .

 

2) تمیز کننده خون و بدن است

 

3)سرفه را برطرف می کند

 

4)دردهای عضلانی را برطرف می کند

 

5)تورم پوستی را از بین می برد

 

6)شبدر تازه بعنوان مسهل بکار می رود

 

7)درمان کننده آسم است

 

8)برای درمان آب آوردگی بدن مفید است

 

9)دل پیچه را برطرف می کند

 

10)برای درمان آرتروز ، رماتسیم و ورم بیضه باید برگ شبدر را در روغن زیتون جوشانیده و روی قسمت های دردناک بمالید .

 

11)برای طول عمر و جلوگیری از بیماریهای قلبی شبدر قرمز بخورید .

 

12)تشنج را علاج می کند

 

13)برای التیام زخم ها ، ضماد شبدر قرمز را روی زخم ها بگذارید

 

14)برای از بین بردن خارش شبدر را له کرده وروی پوست بمالید

 

طرز استفاده:

دم کرده : مقدر 30 گرم گیاه خشک را در یک لیتر آبجوش ریخته و به مدت 5 دقیقه دم کنید . مقدر مصرف آن یک فنجان سه بار در روز است .

 

جوشانده شبدر : مقدر 50 گرم سرشاخه های گلدار شبدر قرمز را در مقدری شیر یا آّ ب ریخته و بگذارید مدتی بجوشد و پس از سردشدن بصورت ضماد روی پوست و یا قسمتهای دردناک بدن بگذارید .

 

مضرات :

مقدر مصرف زیاد شبدر خطرناک است زیرا دارای اسید سیانیدریک می باشد ولی استفاده متعادل از آن هیچگونه خطری نداشته و بسیار مفید است .