گیاهان دارویی

معرفی داروگیاهی ها و انواع گیاهان " میوه ها وخواص دارویی آنها

گیاهان دارویی

معرفی داروگیاهی ها و انواع گیاهان " میوه ها وخواص دارویی آنها

پرتقال

نام علمی

نام لاتین

نام فارسی

Citrus sinensis

Orange

پرتقال

تصویر

مشخصات

کلیات گیاه شناسی

 

پرتقال درخت کوچکی است دارای برگهای سبز و گلهای سفید پوست پرتقال نارنجی رنگ ، کمی ناصاف و یموه آن بسته بانواع مختلف شیرین و ترش ، زرد رنگ و یا قرمز می باشد .

 

پرتقال یکی از قدیمی ترین میوه هایی است که بشر از آن استفاده می کرده است و در حدود 500 سال قبل از میلاد مسیح کنفوسیوس از آن نام برده است .

 

در حال حاضر بیشتر از 200 نوع پرتقال در آمریکا کشت می شود و آمریکا نصف کل محصول پرتقال دنیا را تولید می کند .

 

پرتقال اولیه ، کوچک ، تلخ و پر از هسته بوده است که در اثر تربیت مهندسی ژنتیکی و همچنین انتخاب نوع بهتر و کود کافی درشت تر و شیرین تر شده است .

 

پرتقال ابتدا از چین به هندوستان برده شده و سپس از آنجا به نقاط دیگردنیا راه یافت .

 

ترکیبات شیمیایی:

پرتقال یکی از غنی ترین منابع ویتامین C می باشد . البته باید دقت کرد که ویتامین C در اثر سرما و رگمای زیاد از بین می رود . اسانسی که از گلهای پرتقال گرفته می شود بنام روغن نرولی Neroli Oil معروف است که دریاب وئی بسیار مطبوع بوده و خیلی گران است و در عطر سازی از آن استفاده می شود .

 

در 100 گرم پرتقال پوست کنده مواد زیر موجود است :

 

آب                         86 گرم

 

پروتئین                  1 گرم

 

نشاسته                0/2 گرم

 

کلسیم                  12 گرم

 

فسفر                    40 میلی گرم

 

آهن                       20 میلی گرم

 

سدیم                     0/4 میلی گرم

 

پتاسیم                  1 میلی گرم

 

ویتامین آ               200 میلی گرم

 

ویتامین ب 1           200 واحد

 

ویتامین ب 2          0/1 واحد

 

ویتامین ب 3         0/04 میلی گرم

 

ویتامین ث            50 میلی گرم

 

در صد گرم پوست پرتقال مواد زیر موجود است :

 

آب                       70 میلی گرم

 

پروتیئن                  1/5 میلی گرم

 

مواد چربی              0/2 میلی گرم

 

مواد نشاسته ای       25 میلی گرم

 

کلسیم                   160 میلی گرم

 

فسفر                     20 میلی گرم

 

آهن                       0/8 میلی گرم

 

سدیم                    3 میلی گرم

 

پتاسیم                   210 میلی گرم

 

ویتامین آ                 420 واحد

 

ویتامین ب 1            0/12 میلی گرم

 

ویتامین ب 2            0/1 میلی گرم

 

ویتامین ب 3            1 میلی گرم

 

ویتامین ث               135 میلی گرم

 

خواص داروئی:

موسسه مبارزه با بیماری سرطان آمریکا چندین سال پیش در اثر مطالعات زیاد دریافت که علت اینکه سرطان معده در آمریکا کمتر از نقاط دیگر است این است که مردم آمریکا در تمام مدت سال پرتقال مصرف می کنند . البته شاید علت آن وجود ویتامین C در پرتقال است .

 

1)دانشمندان سوئدی کشف کرده اند که خوردن پرتقال از سرطان لوزالمعده جلوگیری می کند .

 

2)خوردن پرتقال کلسترول را پائین می آورد .

 

3)پوست سفید پرتقال و ورقه های نازک بین قسمت های داخل پرتقال بهترین دارو برای کاهش کلسترول خون است .

 

4)اسانس پرتقال ضد عفونت های میکربی است .

 

5)پرتقال مقوی معده و ضد گاز معده است .

 

6)پرتقال ضد سم ، ادرار آور و نرم کننده سینه و ضد استفراغ است .

 

7)جوشانده برگهای پرتقال برای شست وشوی ورم ها و کاهش درد  مفید است .

 

8)خوردن پرتقال ضد اسپاسم  و آرام بخش است .

 

9)اسانس پرتقال را برای ضد عفونی کردن بکار می برند .

 

10)پرتقال خون را تمیز می کند .

 

11)برای برطرف کرده چین و چروک صورت وشادابی آن قسمت خوراکی پرتقال را روی صورت بمالید و بعد از 15 دقیقه با آب بشوئید .

 

12)از پرتقال برای کم کردن وزن می توانید استفاده کنید . طرز استفاده بدین صورت است که یک عدد پرتقال و 3 عدد لیموترش را پوست کنده و به قطعات کوچک تقسیم کنید بعد آنرا داخل دیگی ریخته و بان نیم لیتر آب اضافه کنید و بمدت 10 دقیقه بجوشانید . سپس سه قاشق عسل بان اضافه کرده و مجددا بمدت 5 دقیقه بجوشانید و آنرا صاف کنید . از این شربت 3فنجان در روز بنوشید . تا زون شما بمقدر ایده آل داراید .

 

13)پرتقال گرچه اسیدی است ولی خاصی قلیایی به بدن می دهد و برای کسانیکه گوشت زیاد مصرف می کنند و بدنشان اسیدی شده است مفید است .

 

14)برای استفاده بیشتر از مواد غذای پرتقال بهتر است که پوست زردرنگ آنرا بگیرید و با پوست سفید و پره های داخل آن بخورید زیرا در پوست سفید آن مواد معدنی زیادی وجود دارد که اثر اسید موجود در پرتقال را خنثی می کند .

 

15)خواص گفته شده فقط منحصربه پرتقال رسیده می باشد وآب پرتقال موجود در فروشگاهها و سوپر مارکت ها این خواص را ندارند .

 

مضرات :

مضرات خاصی برای آن بیان نشده است .

جعفری

نام علمی

نام لاتین

نام فارسی

Petroselinum sativum

Parslery

جعفری

تصویر

مشخصات

کلیات گیاه شناسی

 

جعفری گیاهی است علفی ، دوساله و معطر که ارتفاع آن تا 70 سانتیمتر می رسد . برگهای آن برنگ سبز تیره و دارای بریدگیهای لوزی یا مثلث شکل با تقسیمات رفعی است .

 

گلهای جعفری کوچک برنگ مایل به سبز و بصورت چتر یم باشد میوه آن کوچک به درازای 2 میلیمتر و به قطر یک میلیمتر و دارای بوئی معطر است

 

ترکیبات شیمیایی:

از برگ و تخم جعفری بوسیله تقطیر با بخار اسانسی گرفته می شود که سبیار معطر است و ر غذاها بکار می رود . اسانس برگ جعفری چون به مقدر بسیار کم بدست می آید گران است .

 

اسانس تخم جعفری کمی بوی تلخ درد که زیاد مرغوب نیست . از 100 کیلوگرم تخم جعفری حدود 2 کیلوگرم اسانس بست می آید که از آن در صنعت عطر سازی و کنسروسازی استفاده بعمل میآید .

 

ریشه جعفری معطر  طعم آن تقریبا مانند برگ آن است .

 

در صد گرم برگ جعفری مواد زیر موجود است :

 

آب                         85 گرم

 

پروتئین                    3/5 گرم

 

مواد چرب                0/6 گرم

 

مواد نشاسته ای      7 گرم

 

کلسیم                   200 میلی گرم

 

فسفر                    65 میلی گرم

 

آهن                      6/2 میلی گرم

 

سدیم                   25 میلی گرم

 

پتاسیم                 725 میلی گرم

 

ویتامین آ              8500 واحد بین المللی

 

ویتامین ب 1          0/12 میلی گرم

 

ویتامین ب 2          0/25 میلی گرم

 

ویتامین ب 3         1/2میلی گرم

 

ویتامین ث            170 میلی گرم

 

خواص داروئی:

خواص تخم جعفری

 

تخم جعفری از نظر طب قدیم ایران گرم و خشک است .

 

1)ضد نفخ شکم است .

 

2)شریان ها و رگ ها راتمیز می کند .

 

3)ادرار آور و قاعده آرو است .

 

4)برای درمان تب نوبه بکارمی رود .

 

5)در قدیم الایم برای سقط جنین شیاف تخم جعفری را در داخل مهبل قرار می دادند.

 

خواص ریشه جعفری

 

1)ریشه جعفری اشتها آور است .

 

2)ادرار آور و قاعده آرو است .

 

3)سنگ کلیه را دفع می کند .

 

4)برای درمان اسهال باید 20 گرم ریشه جعفری را  در یک لیتر آب دم کرده و تنقیه کنید .

 

5)دم کرده ریشه جعفری برای درمان تنگی نفس بکار می رود.

 

6)برای درمان سرخک مفید است .

 

خواص برگ و ساقه جعفری

 

1- برای رفع لکه ها و جوش های صورت دم کرده جعفری را روی پوست صورت بمالید .

 

2-برای روشن شدن رنگ پوست مقدری جعفری را در نیم لیتر آب به مدت 5 دقیقه بجوشانید و صبح وشب صورت خود را با آن بشوئید بعد از یک هفته پوست صورت شما روشن می شود.

 

3-دم کرده جعفری ضد تب است .

 

4-دم کرده برگ جعفری برای بواسیر و سنگ کلیه مفید است .

 

5-خوردن چای جعفری به هضم غذا کمک می کند .

 

6-بعد از خوردن سیر برای برطرف کردن بوی دهان جعفری بجوید.

 

7-جعفزی نفس را خوشبو می کند.

 

8-برای درمان ضرب خوردگی و خون مدرگی له شده برگ و ساقه جعفری را روی عضو ضرب دیده بگذارید .

 

مضرات :

مضرات خاصی برای آن بیان نشده است .

 

هلو

نام علمی

نام لاتین

نام فارسی

Amygdalus persica

Peach

هلو

تصویر

مشخصات

کلیات گیاه شناسی

 

درخت هلو از قدیم الایام در چین وجود داشته و از آنجا به نقاط دیگر جهان راه یافته است . درقرون وسطی از آن بصورت یک داروی گیاهی استفاده می شده است . برگ درخت هلو را برای بیماری صرع و سنگینی گوش ، پوست درخت هلو را برای رفع بوی بد دهان و مغز هسته آنرا برای رفع سردرد و اختلالات دستگاه هضم ،‌قرس و رفع بیماریهای ادراری بکار می رود

 

درخت هلو درختی است زیبا به بلندی تقریبا 5 متر که دارای شاخه های زیادی می باشد

 

برگهای آن بیضی شکل و دراز ودارای کناره های اره ای است . گلهای هلو زودرس هستند و قبل از باز شدن برگها ظاهر شده و منظره زیبایی به درخت می دهد . گلهای هلو برنگ صورتی ، قرمز یا سفید می باشد . یموه هلو گرد و برنگ طلایی و سرخ که روی آنرا کرکهای زیادی پوشانده است می باشد . هسته هلو بسیار سخت است و دارون آن مغز هسته قرار درد که تلخ است .

 

ترکیبات شیمیایی:

گل و مغز هسته هلو دارای امیگدالین می باشد . برگها و شاخه های هلو دارای امیگدونیتریل و فلاوونول گلیکوسید است .

 

مغز هسته سمی است و مصرف مدام آن موجب مسمومیت می شود از این جهت برای معالجه امراض فقط مقدر کمی هسته هلو مصرف می شود و آنهم باید تحت نظر پزشک باشد.

 

در هر صد گرم هلو مواد زیر موجود است

 

آب                              88 گرم        

 

انرژی                          35 کالری

 

مواد نشاسته ای           9 گرم

 

کلسیم                       8 میلی گرم

 

پتاسیم                      200 میلی گرم

 

فسفر                         17 میلی گرم

 

آهن                           0/5 میلی گرم

 

ویتامین آ                     1400 واحد

 

ویتامین ب 1              0/02 میلی گرم

 

ویتامین ب 2             0/05میلی گرم

 

ویتامین ب 3              1 میلی گرم

 

ویتامین  ث               7 میلی گرم

 

ضمنا هلو دارای منیزیوم و برومیوم نیز می باشد .

 

خواص داروئی:

هلو از نظر طب قدیم ایران سرد و تر است و دارای خواص زیر می باشد :

 

1)هلو ملین است و باعث تسکین تشنگی می شود

 

2)برای رفع بوی بد دهان هلو بخورید

 

3)هلو در افرادیکه گرم مزاج هستند باعث تقویت نیروی جنسی می شود

 

4)روغن مغز هسته هلو برای درد گوش و گرفتگی مجرای گوش مفید است

 

5)روغن مغز هسته هلو را به محل درد بواسیر بمالید اثر خوبی درد

 

6)برای برطرف کردن زخم هایی که در بدن اطفال و پشت گوش آنها می زند هسته هلو را در آتش بیاندازید تا بسوزد سپس مغز هسته را در آورده و له کنید و بر محل زخم بمالید.

 

7)خانمهای حامله اگر می خواهند بچه زیبایی داشته باشند باید هلو بخورند

 

8)مغز هسته هلو مسهل است و خون را تصفیه می کند

 

9)مغز هسته هلو برای رماتیسم مفید است

 

10)جوشانده برگهای درخت هلو برای بیماریهای پوست مفی است پوست را با این دم کرده بنوشید

 

11)برای بیماریهای مجاری ادرار ، سنگ کلیه و ورم مثانه جوشانده برگهای درخت هلو را تهیه کرده و یک فنجان در روز بخورید .

 

12)دم کرده برگ یا گل هلو برای رفع سیاه سرفه استفاده می شود

 

13)هلو را له کنید و بصورت ضماد برای رفع دل پیچه بچه ها و دفع کرم روده روی شکم آنها قرار دهید

 

14)برگ هلو و جعفری را با روغن زیتون مخلوط کرده و روی سوختگی و محل ضرب دیدگی بگذارید

 

15)بهترین ماسک زیبایی را می توانید از هلو تهیه کنید برای طراوت و جوان کردن پوست هلو را پوست کنده وله کنید و روی پوست قرار داده و بگذارید مدت 20 دقیقه بماند و پس از آن صورت را با اب معدنی بشوئید

 

16)برای برطرف کردن بواسیر مغز هسته هلو را بصورت پماد درآورده و به مقعد بمالید

 

17)جوشانده پوست درخت هلو اثر تب بر و ضد کرم درد

 

18)خوردن هلو سموم را از بدن خارج می کند

 

19)برای وزن کم کردن هلو بخورید

 

20)کسانیکه زخم معده دارند و یا مبتلایان به ورم معده و یا روده باید با شکم خالی هلو بخورند

 

21)هلو میوه خوبی برای اشخاص مسن است مشروط براینکه با شکم خالی بخورند که زود هضم شود

مضرات :

هلو برای اشخاص سرد مزاج مضر است آنها باید هلو را با عسل و یا زنجبیل بخورند هضم هلو برای بعضی از اشخاص سخت است و نفخ ایجادمی کند . همیشه برای اینکه نفخ ایجاد نکند باید آنرا اقلا نیم ساعت قبل از غذا خورد .