گیاهان دارویی

معرفی داروگیاهی ها و انواع گیاهان " میوه ها وخواص دارویی آنها

گیاهان دارویی

معرفی داروگیاهی ها و انواع گیاهان " میوه ها وخواص دارویی آنها

پسته

نام علمی

نام لاتین

نام فارسی

Pistaca

Pistachio

پسته

تصویر

مشخصات

کلیات گیاه شناسی

 

پسته درخت دوپایه ای است که ارتفاع آن به حدود پنج متر می رسد و بحالت خودرو در ایران و افغانستان

 می روید .

 

برگهای درخت پسته متناوب و مرکب از 2 یا 3 برگچه نوک تیز با یک برگچه انتهایی است وبرنگ سبز روشن  می باشد . گلهای آن خوشه ای است گل نر آن فاقد گلبرگ است .

 

ترکیبات شیمیایی:

پسته دارای مواد غذایی فراوانی است و بنابراین برای تقویت بیماران و اشخاص ضعیف مناسب است .

 

در صد گرم مغز پسته مواد زیر موجود است :

 

آب                      5/2 گرم

 

پروتئین                20 گرم

 

مواد چرب             54 گرم

 

مواد نشاسته ای   15 گرم

 

کلسیم                130 میلی گرم

 

فسفر                 500 میلی گرم

 

آهن                 7/5 میلی گرم

 

پتاسیم             950 میلی گرم

 

ویتامین آ            230 واحد

 

ویتامین ب 1      0/7 میلی گرم

 

ویتامین ب 3      1/5 میلی گرم

 

خواص داروئی:

خواص مغز پسته

 

مغز پسته از نظر طب قدیم ایران گرم و خشک است .

 

1)مغز پسته بعلت داشتن آهن خون ساز است و آنهائیکه مبتلا به کم خونی هستند باید حتما روزانه مقدایر پسته بخورند .

 

2)خوردن پسته نیروی جنسی را تقویت می کند .

 

3)مغز و ذهن را تقویت می کند .

 

4)برای آرامش قلب و آرام کردن اعصاب مفید است .

 

5)برای باز کردن مجاری کبد مصرف پسته توصیه می شود .

 

6)پسته معده را تقویت می کند .

 

7)برای تسکین سرفه مفید است .

 

8)اسهال معمولی و اسهال خونی را درمان می کند .

 

9)جوشانده پوست درخت پسته برای برطرف کردن خارش اعضای تناسلی زنان مفید است .

 

10)جوشانده پوست و برگ درخت پسته برای رفع درد و خارش مقعد مفید است

 

 خواص پوست سبز پسته

 

پوست سبز پسته تازه از نظر طب قدیم ایران سرد وخشک است و دارای خواص زی می باشد :

 

1-برای رنگرزی بکار می رود.

 

2-بهترین دارو رای رفع بوی ید دهان است .

 

3-جویدن آن باعث التیام زخم های داخل دهان می شود.

 

4-برای استحکام لثه آنرا روی لثه بمالید و یا بجوید .

 

5-دم کرده پوست سبز پسته حالت دل بهم خوردگی و استفراغ را از بین می برد.

 

6-دم کرده آن برای رفع اسهال مفید است .

 

7-برای رفع سکسکه پوست سبز پسته را دم کنید و یک فنجان از آنرا بنوشید .

 

خواص پوست سفید پسته

 

پوست سفید پسته برای بواسیر و بیرون زدن مقعد مفید است . برای درمان این بیماری باید پوست سفید پسته را در آب بجوشانید و آنرا داخل لگنی بریزید و شخصی را که این بیماری را درد برای چند دقیقه در آن بنشیند . باعث تسکین درد و تخفیف بیماری می شود .

 

مضرات :

مغز پسته چربی زیادی درد و بنابراین برای معده مناسب نیست و کسانیکه معده ضعیف دارند باید آنرا با زردآلو بخورند .

 

ضمنا مغز پسته گرم و خشک است خوردن زیاد آن باعث گرمی بدن و کهیر و دانه های قرمز رنگ در پوست می شود .برای رفع گرمی و خشکی باید سرکه ، انار ترش و یا برگه زردآلوی ترش مصرف نمود .

انار

نام علمی

نام لاتین

نام فارسی

Punica

Pomegranate

انار

تصویر

مشخصات

کلیات گیاه شناسی

 

انار یکی از میوه هایی است که از قدیم وجود داشته است حتی در کتب مقدس چندین بار نام آن ذکر شده است . هومر شاعر معروف یونان در کتاب خود ( اودیسه ) از آن نام برده است . معروف ایت که حضرت سلیمان باغ بزری پر از درخت های انار داشته که به ان عشق می ورزیده است .

 

درخت انار بومی ایران و مناطق مجاور آن است . کلمه انگلیسی Pomegranate  از زبان یونانی مشتق شده که به معنی ( سیب با هسته های زیاد ) می باشد .

 

انار درخت کوچکی است که ارتفاع آن تا 6 متر می رسد و در مناطق نیمه گرمسیری می روید . شاخه های آن کمی تیغدر و برگهای آن متقابل ، شفاف و ساده است .

 

گلهای انار درشت برنگ قرمز اناری ولی بی بو می باشد . میوه آن کروی با اندازه های مختلف دارای پوستی قرمز رنگ و یا زرد رنگ می باشد .

 

رویهمرفته در حدود بیست نوع مختلف انار در دنیا موجود است .

 

ترکیبات شیمیایی:

قسمت های مختلف درخت انار مخصوصا پوست ریشه و ساقه انار دارای مقدری در حدود 20 درصد تانن و اسید پونی کوتانیک Punicotaniv acid می باشد . پوست درخت انار دارای الکالوئیدی بنام پله تیه رتین Pelletierin است .

 

در صد گرم دانه انار واد زیر موجود است .

 

انرژی                              38 کالری

 

آب                                  82 گرم

 

پروتئین                           0/4 گرم

 

چربی                            0/3 گرم

 

مواد نشاسته ای            10 گرم

 

کلسیم                         4 گرم

 

سدیم                          3 میلی گرم

 

پتاسیم                       260 میلی گرم

 

آهن                           0/5 میلی گرم

 

ویتامین ب 1               0/2 میلی گرم

 

ویتامین ب 2                0/03  میلی گرم

 

ویتامین ب 3                 0/02 میلی گرم

 

ویتامین ث                   4 میلی گرم

 

خواص داروئی:

خواص میوه انار

 

 از نظر طب قدیم ایران میوه انار سرد ف تر و قابض است . آب انار سرد و تر و پوست انار سرد و خشک و بسیار قابض می باشد .

 

پوست ریشه درخت انار از بقیه قسمت های این درخت قابض تر است .

 

کلیه قسمت های درخت انار دارای تان می باشد که بسیار قابض است . برای مصارف دارویی از گل ، برگ ، پوست درخت ، پوست ریشه و دانه انار استفاده می شود .

 

1)انار شیرین ادرار آور است .

 

2)ملین مزاج است .

 

3) آب انار شیرین برای بیماریهای مجاری ادرار مفید است .

 

4)ترشح صفرا را زیاد می کند.

 

5)آب انار اسهال را برطرف می کند.

 

6)اگر آّ انار را با عسل مخلوط کرده و هر روز چند قطره در بینی بچکانید از رشد پولیپ در بینی جلوگیری می کنید .

 

7) خون ساز است .

 

8)خون را تصفیه می کند .

 

10)برای سالمندان بهترین دارو برای تقویت کلیه است .

 

11)آب انار خنک کننده است .

 

12)رنگ صورت را شاداب می کند .

 

13)صدا را باز کرده و گرفتگی صدا را برطرف می کند .

 

14)برای وزن اضافه کردن انار بخورید .

 

15)آب انار مقوی قلب و معده است .

 

خواص دیگر قسمت های درخت انار

 

1. جوشانده پوست ریشه درخت انار کرم معده و روده را از بین می برد .

 

2. جوشانده پوست درخت انار نیز اثر ضد کرم درد .

 

3. برای برطرف کردن گلو درد و زخم گلو از جوشانده پوست انار و یا جوشانده برگهای انار استفاده کنند .

 

4.خانم هائیکه عادت ماهیانه شان منظم نیست می توانند از جوشانده برگهای انار استفاده کنند.

 

5.برگهای له شده انار را اگر روی پوست بگذارید خارش را از بین می برد .

 

6.برای برطرف کردن سوختگی پوست ، گلهای انار را له کرده و با روغن کنجد مخلوط کنید و این پماد را روی قسمت سوختگی بمالید .

 

7. جوشانده پوست درخت و پوست ریشه درخت انار کرم کش است .

 

8.دم کرده گل انار اسهال مزمن را برطرف می کند .

 

9.دم کرده گلهای انار را بصورت غرغره برای از بین بردن زخمهای دهان بکار ببرید .

 

10.برای برطرف کردن دندان درد ، دم کرده ریشه درخت انار را در دهان مضمضه کنید .

 

11.انار ترش و شیرین (میخوش )ادرار را زیاد می کند .

 

12. برای برطرف کردن بواسیر باید معقد را با جوشانده پوست انار شستشو داد .

 

مضرات :

کسانیکه سرد مزاج هستند نباید در خوردن انار افراط کنند . زیرا معده را سست کرده و ایجاد نفخ می کند . اینگونه افراد باید انار را با زنجبیل بخورند . جوشانده پوست درخت و پوست ریشه آن که برای رفع کرم بکار

می رود ممکن است ایجاد سرگیجه و استفراغ کند . بهر حال در خوردن جوشانده آن باید احتیاط کرد و این کار باید تحت نظر متخصص انجام گیرد .

سیب زمینی

نام علمی

نام لاتین

نام فارسی

Solanum tuberosum

POTATO

سیب زمینی

تصویر

مشخصات

کلیات گیاه شناسی

 

سیب زمینی گیاه بومی آمریکای جنوبی است و هنوز هم بصورت وحشی در شیلی و آرژانتین یم روید .

 

در قرن شانزدهم بوسیله اسپانیولی ها به اروپا برده شد و اکنون در اروپا و آمریکا از نظر مصرف اولین سبزی است .

 

سیب زمینی درتمام طول سال وجود دارد .

 

سیب زمینی بدلیل داشتن مقدر ویتامین C ضد بیمایر اسکوربیت است و کشورهائیکه از این گیاه استفاده می کردند هیچگاه مردم آنجا به این بیماری دچار نمی شدند .

 

ساقه هوایی سیب زمینی دارای بریدگیهایی مرکب از 7 تا 12 برگچه اصلی است و در فواصل این برگچه نیز برگچه هایی کوچکتر وجود دارد .

 

انواع مختلف سیب زمینی بر حسب رنگ گل و پوست غده های زیر زمینی آن تقسیم بندی می شود .

 

در روی پوست سیب زمینی سوراخهای کوچکی وجود دارد که دارای جوانه است و این جوانه ها ست که منشاء گیاه تازه است .

 

ترکیبات شیمیایی:

سیب زمینی دارای اسیدهای آلی مانند اسید سولانئیک ، اسید نپتوتانیک و ساید فولیک می باشد .

 

در صد گرم سیب زمنی خام مواد زیر موجود است :

 

آب                       75 گرم

 

انرژی                    60 کالری

 

پروتئین                  1/8 گرم

 

چربی                  0/1 گرم

 

مواد نشاسته ای   18 گرم

 

سلولز                 1/5 میلی گرم

 

کلسیم               6 میلی گرم

 

فسفر                50 میلی گرم

 

پتاسیم              500 میلی گرم

 

آهن                   0/6 میلی گرم

 

سدیم                4 میلی گرم

 

ویتامین آ             10 واحد

 

ویتامین ب 1        0/1 میلی گرم

 

ویتامین ب 2        0/35 میلی گرم

 

ویتامین ب 3         1 میلی گرم

 

ویتامین ث           15 میلی گرم

 

سیب زمینی نارس و همچنین برگ ، گل و میوه سیب زمینی دارای کمی آلکالوئید سمی بنام سولانین است

 

بنابراین باید از مصرف سیب زمینی نارس و ینز برگ و گل و میوه سیب زمینی خورددی کرد .

 

خواص داروئی:

1) برگ و میوه سیب زمینی بعلت داتشم سولانین مخدر و آرام بخش است ولی بعلت سمی نبودن نباید مورد مصرف داخلی قرار گیرد و باید فقط بعنوان ضماد و استعمال خارجی استفاده شود .

 

2)سیب زمینی بعلت داشتن ویتامین C  زیاد برای مقابله با بیماری اسکوربیت بکار می رود .

 

3) برای تسکین سوختگی ها ، سیب زمینی خام را رنده کرده وبه عنوان ضماد روی قسمت سوختگی بگذارید و هر چند  دقیقه آنرا عوض کنید و ضماد تازه روی آن قرار دهید .

 

4)سیب زمینی دارای آنزیم مهار کننده می باشد بنابراین ضد سرطان وضد ویروس است مخصوصا سیب زمینی در این مورد از شیر یا سویا قوی تر است .

 

5)پوست سیب زمینی ماننده پوست میوه ها وسبزیجات دارای ماده آنتی اکسیدان است بنبراین از پیر شدن سلولها و نیز از بوجود آمدن سلولهای سرطانی جلوگیری می کند .

 

6)سیب زمینی بهترین دارو برای آنهایی است که بدنشان اسیدی است و اینگونه اشخاص بایدس یب زمینی را با پوست و با بخار پخته و بخورند زیرا سیب زمینی آب پز  وس رخ شده برعکس سیب زمینی با بخار پخته شده تولید اسید در بدن می کند .

 

7)سیب زمینی داروی خوبی برای از بین بردن تورم است . برای این منظور سیب زمینی را طبقه طبقه کرده و در سوپ بیاندازید و بگذارید تقریبا نیم پز شده و سپس آنرابخورید .

 

8)سیب زمینی بعلت درا بودن پتاسیم زیاد تمیز کننده کبد نیز می باشد .

 

9)سیب زمینی بدن را جوان می کند .

 

10)سیب زمینی داروی بیماریهای قلب نیز می باشد .

 

11)سیب زمینی قرمز درمان کننده بواسیر خونی و دردناک می باشد . برای این منظور سیب زمنی راب طور باریک بریده و بصورت شیاف دارورید و روی آن کمی روغن ویتامین E و یا وازلین مالیده و پس از قضای حاجت بداخل معقد بگذارید . این عمل را اگر چند روز ادامه دهید بواسیر برطرف می شود .

 

12)برای درمان اسهال سوپ سیب زمینی را با شیر بپزید و آنرا میل کنید  . اسهال سریع متوقف می شود .

 

طرز استفاده:

برای استفاده از سیب زمینی اگر آنرا تکه می کنید باید فورا از آن استفاده کیند زیرا خیلی زود اکسیده می شود و خواص خود را از دست می دهد .

 

سیب زمینی ررا همشه باید با بخار و یا در ف بپزید و یا خام آنرا میل کنید زیرا خواص آن سدت نخورده باقی می ماند .

 

سیب زمینی سرخ شده غیر از اینکه خاصیتی ندارد بلکه برای بدن مضر هم است زیرا سرخ کردن سیب زمینی بار وغن آنرا ثقیل الهضم می سازد و باعث بیماریهای مختلفه می شود .

 

مضرات :

سیب زمینی برای اشخاصی که مبتلا به قند هستند مضر است زیرا بعلت داتشن نشاسته قند خون را بالا می برد و اینگونه اشخاص اگر بخواهند از فوائد سیب زمینی استفاده کنند باید آنرا تحت نظر پزشک یا متخصص تغذیه مصرف کنند ویا از مصرف آن خورددی کنند .