گیاهان دارویی

معرفی داروگیاهی ها و انواع گیاهان " میوه ها وخواص دارویی آنها

گیاهان دارویی

معرفی داروگیاهی ها و انواع گیاهان " میوه ها وخواص دارویی آنها

بادام زمینی

نام علمی

نام لاتین

نام فارسی

Arachid

Peanut

بادام زمینی

تصویر

مشخصات

کلیات گیاه شناسی

 

بادام زمینی گیاه بومی برزیل بوده و از آنجا به نقاط دیگر دنیا راه یافته است .آب و هوای گرم برای کشت این گیاه مناسب می باشد . بادام زمینی گیاهی است یکساله دارای ساقه ای راست که ارتفاع آن در حدود 30 سانتیمتر می باشد . برگهای آن مرکب از دو زوج برگچه است گلهای آن دو نوع متفاوت برنگ زرد می باشد که پس از تلقیح ، دم گل خم شده و به سطح خاک می رسد و سپس بتدریج در خاک فرو رفته و میوه در داخل خاک تشکیل می شود .

 

میوه بادام زمینی بطول تقریبی 4 سانتیمتر است و دریا پوسته شکننده برنگ خاکستری مایل به زرد می باشد .

 

بر روی پوسته یک تا سه برجستگی مشاهده می شود که هر یک محل دانه ها را نشان می دهد .

 

دانه بادام زمینی تقریبا مانند فندق برنگ سفید مایل به زرد بوده ولی تخم مرغی شکل است .پوسته نازکی دانه را پوشانده که برنگ قرمز قهوه ای است .

 

ترکیبات شیمیایی:

بادام زمینی دارای موادی مانند آراشین Arachin ، کوناراشین Conarachin ، چربی ، پروتئین و ویتامین های مختلف است .

 

در صد گرم بادام زمینی بدون پوست مواد زیر موجود است :

 

آب                                                6 گرم

 

پروتئین                                          26 گرم

 

چربی                                          48 گرم

 

مواد نشاسته ای                           16 گرم

 

کلسیم                                       600 میلی گرم

 

فسفر                                        400 میلی گرم

 

آهن                                         2 میلی گرم

 

سدیم                                       5 میلی گرم

 

پتاسیم                                   670 میلی گرم

 

ویتامین ب 1                             1 میلی گرم

 

ویتامین ب2                             0/15 میلی گرم

 

ویتامین ب 3                            16 میلی گرم

 

بادام زمینی بسته به محل کشت آن بین 40 تا 50 درصد روغن درد که بنام روغن آراشید معروف است . این روغن از اسیدهای چرب اشباع شده مانند اسید استئاریک ، اسید پالمتیک و اسید های جرب اشباع نشده مانند اسید لینوئکی تشکیل شده است . مقدر چربیهای اشباع شده  در روغن آراشید تقریبا 30 درصد می باشد . برای تهیه روغن آراشید ابتدا پوسته آن را شکسته و دانه ها را جدا می کنند . سپس پوسته نازک قرمز رنگ را نیز خارج کرده و دانه ها را در ماشین های مخصوصی خرد کرده و بصورت خمیری در می آورند و بعد آنرا در دستگاه فشار ریخته و بدون استفاده از حرارت روغن آنرا با فشار خارج می کنند که بنام روغن فشار اول معروف است . برای بدست آوردن روغن فشار دوم ، باقیمانده خمیر فشار اول را ابتدا با آب مخلوط کرده و میگذارند مدتی بماند و سپس در دستگاه فشار قرار داده و روغن فشار دوم را از آن تهیه می کنند . از باقیمانده فشار دوم تحت اثر گرما روغنی بدست می آید که بنام روغن فشار سوم معروف است و فقط به مصرف صابون سازی می رسد . روغن آراشید دارای بو و طعمی ملایم و برنگ زرد روشن می باشد .

 

خواص داروئی:

بادام زمینی از نظر طب قدیم ایران متعادل است . چون بادام زمینی دری پروتئین می باشد بنابراین از نظر غذایی بسیار مهم است .

 

1-برای تقویت ریه و طحال مفید است .

 

2-کلسترول خوب خون را بالا می برد .

 

3-درد معده را از بین می برد .

 

4-نرم کننده سینه است .

 

5-سرفه خشک را برطرف می کند .

 

6-شیر را در مادران شیر ده زیاد می کند.

 

7-ملین است .

 

8-بسیار مقو ی است .

 

9-برای تقویت قوای دماغی مفید است .

 

10-به هضم غذا کمک می کند .

 

طرز استفاده:

طرز تهیه کره بادام زمینی Peanut butter

 

500 گرم بادام زمینی پوست کنده رابا مقدری آب مخلوط کرده و بجوشانید تا کمی پخته شود ( ولی له نشود ) سپس 400 گرم روغن نارگیل را بان اضافه کرده و در داخل مخلوط کن برقی ریخته تا کاملا بصورت کره در آید . سپس کمی نمک به آن اضافه کنید .

 

کره بادام زمینی را میتوان بدون استفاده از روغن نارگیل هم تهیه کرد . کافی است که بجای روغن نارگیل آب اضافه کنید .

 

مضرات :

بادام زمینی با اینکه غذای بسیار مقوی و خوبی است بعلت اینکه دارای روغن های اشباع شده می باشد کلسترول خون را بالا برده و باعث تصلب شرائین می شود . بنبراین آنهائیکه دارای بیماری قلبی بوده و یا کلسترول خونشان بالا است باید از خوردن آن خورددی کنند .

 

اگر کره بادام زمینی میخرید دقت کنید که تازه  و از کارخانه مطمئن باشد زیرا در بعضی مواد بادام زمینی و یا کره آن در اثر عدم دقت در تولید ، آلوده به قارچ سمی افلاتوکسین Aflatoxin می شود که سرطان زا بوده و باعث سرطان کبد می شود .

 

گلابی

نام علمی

نام لاتین

نام فارسی

Pirus communis

Pear

گلابی

تصویر

مشخصات

کلیات گیاه شناسی

 

گلابی درختی است که بلندی آن به حدود 10 متر می رسد و بیشتر در مناطق سردسیر و کوهستانی می ریود . این درخت بومی مناطق جنوبی دریای خزر می باشد .

 

ریشه گلابی عمیق است برگهای آن صاف و دندانه دارمی باشدگلهای گلابی سفید رنگ مایل به صورتی و بصورت خوشه ای است . میوه درخت گلابی مخروطی شکل ، گوشتدار ، شیرین و یا ترش و شیرین و برد است از تمام قسمتهای گلابی مانند برگهای جوان ،‌پوست وس اقه میوه آن استفاده طبی بعمل می آید .

 

ترکیبات شیمیایی:

برگهای جوان درخت گلابی دارای موادی مانند تانن ، گلوکزید و هیداروکسنون می باشد . برگهای خشک درخت گلابی دارای اسید اورسولیک است دانه گلابی دارای ماده ای بنام آمیگدالین و مقدری روغن می باشد .

 

در یک صد گرم گلابی مواد زیر موجود است

 

انرژی                     55 کالری

 

آب                         83 گرم

 

مواد نشاسته ای      12 گرم

 

پروتئین                    0/6گرم

 

کلسیم                   10 میلی گرم

 

فسفر                     12 میلی گرم

 

آهن                       0/3 میلی گرم

 

ویتامین آ                 20 واحد

 

ویتامین ب 1             0/2 میلی گرم

 

ویتامین ب 2             0/4 میلی گرم

 

ویتامین ب 3              0/1 میلی گرم

 

ویتامین ث                 0/3 میلی گرم

 

خواص داروئی:

خواص میوه گلابی

 

گلابی از نظر طب قدیم ایران گرم و تر است

 

1)گلابی سنگ مجاری ادرار را دفع می کند

 

2)آرام بخش و تب بر است

 

3)در رفع عفونت مجرای ادرار موثر است

 

4)مقوی بدن است

 

5)تشنگی را برطرف می کند

 

6)سوزش مثانه و مجرای ادرار را رفع می کند

 

7)چون قند گلابی (لوز ) است بنبراین آنهایی که مبتلا به مرض قند هستند می توانند از آن استفاده کنند و برای آنها مضر نیست

 

8)برای دفع سموم بدن بسیار موثر است

 

9)برای پائین آوردن فشار خون باید مدت چند روز فقط گلابی مصرف کنید و غذای دیگر نخورید . البته این رژیم باید تحت نظر دکتر انجام گیرد و با اجازه پزشک متخصص باشد

 

خواص دیگر قسمت های درخت گلابی

 

برگ وشکوفه درخت گلابی از نظر طب قدیم ایران سرد و خشک است

 

1-شکوفه درخت گلابی مقوی معده است و خونریزی و اسهال را بند می آورد

 

2-در مورد ورم چشم از ضماد شکوفه گلابی استفاده کنید

 

3-تخم گلابی ضد کرم معده و روده لست

 

4-دم کرده برگ گلابی برای رفع اسهال مفید است

 

5-برای دفع سنگ کلیه 50 گرم برگ گلابی را با 50 گرم پوست سیب در یک لیتر آب جوش ریخته و بمدت 20 دقیقه دم کنید و آنرا بتدریج بنوشید

 

6-برای شستشوی زخم ها 50 رگم پوست ساقه درخت گلابی را در یک لیتر آب ریخته و بگذاری چند دقیقه بجوشد و سپس آنرا کم کم بنوشید

 

مضرات :

اسراف در خوردن گلابی برای سرد مزاجان و اشخاصی که معده ضعیف دارند موجب نفخ معده می شود و اینگونه اشخاص باید آنرا با مربای زنجبیل بخورند .

 

نعناع

نام علمی

نام لاتین

نام فارسی

Mentha Piperita

Peppermint

نعناع

تصویر

مشخصات

کلیات گیاه شناسی

 

نعناع گیاهی است علفی و چند ساله که علاوه بر ساقه زیر زمینی که گیاه را در خاک مستقر می سازد دارای ساقه هوایی نیز هست . تز محل گره های ساقه که در تماس با زمین است ریشه های خارج شده که ساقه جدید را درست می کند بنابراین اگر شما فقط یک ساقه نعناع در باغچه خود بکارید بزودی تمام باغچه شما پر از نعناع می شود .

 

برگهای نعناع بیضی شکل ، نوک تیز و دندانه دار می باشند . گلهای آن بسته به نوع نعناع ممکن است قرمز ،‌ارغوانی یا سفید باشد . نعناع در مناطق معتدل و آفتاب گیر بخوبی رشد می کند .

 

نعناع از قدیم الایام بعنوان یگ گیاه معطر  و اشتها آور و برای ناراحتی های دستگاه گوارش بکار رفته است بقراط پدر علم طب از نعناع در نوشته های خود یاد کرده است در قرون وسطی از نعناع در معالجه بیماریها و برای التیام زخم ها و درمان درد گزیدگی زنبور و سگ هار استفاده می شود

 

ترکیبات شیمیایی:

نعناع دارای ماده ای بنام منتول می باشد که ایجاد احساس خنکی در دهان می کند . مقدر منتول در نعناع بسته به نوع آن از 35% تا 55% تغییر می کند که البته اگر نعناع دیر کنده شود مقدر منتول آن تا حدود 30% پائین می آید .

 

خواص داروئی:

نعناع از نظر طب قدیم ایران نسبتا گرم و خشک است و از نظر خواص دارویی از پونه قوی تر است . از نعناع اسانس ، روغن و تنتور تهیه می کنند که مصارف طبی مختلفی درد

 

1)نعناع باد شکن است و گاز معده و روده را از بین می برد

 

2)نعناع تقویت کننده معده وبدن است

 

3)نعناع ضد تشنج و ضد سرفه است

 

4)یک فنجان چای گرم نعناع سینه را آرام می کند

 

5)نعناع مسکن ،‌آرام بخش و قاعده آور است

 

6)استفاده از نعناع درد شکم را برطرف می کند

 

7)نعناع درمان سرمخوردگی و آنفوانزا می باشد

 

8)نعناع ناراحتی های عصبی را برطرف می کند

 

9)برای تسکین درد دندان نعناع را دردهان گذاشته و بجوید

 

10)آشامیدن چای نعناع و یا عصارع نعناع خونریزی سینه را قطع می کند

 

11)کمپرس نعناع درد سینه و پهلو را از بین می برد

 

12)نعناع کرم های روده و معده را می کشد

 

13)برای از بین بردن سکسکه و دل بهم خوردگی و استفراغ نعناع را با آّ انار ترش بخورید

 

14)نعناع ادرار را زیاد می کند

 

15)برای رفع قولنح و دردهای روده  معده و هضم نشدن غذا چای نعناع بنوشید

 

16)برای از بین بردن گلو درد چای نعناع غرغره کنید

 

17)نعناع معرق است بنابراین تب را پائین می آورد

 

18)در هنگام سرمخوردگی بینی را با چای نعناع بشوئید

 

19)یکی از فرآورده های نعناع اسانس نعناع است که از تقطیر برگ و سرشاخه های گلدار نعناع تحت اثر بخار آب تهیه می شود و دارای 50% تا 70 % منتول می باشد . اسانس نعناع که در کشور انگلستان تهیه می شود شهرت خاصی درد . این اسانس بعنوان تقویت کننده معده بادشکن ، ضد عفونی کننده ،‌رفع دل پیچه بچه ها و اسهال بکار می رود

 

برای استفاده از اسانس نعناع کافی است که مقدر یک تا سه قطره آنرا با یک لیوان آب و یا نوشابه مخلوط کده و بنوشید .

 

20)اسانس نعناع را نباید بمقدر زیاد برای کودکان و نوزادان استفاده کرد زیرا روی حرکات تنفسی  و قلب اثر گذاشته و ممکن است که خطرناک باشد

 

21)اگر اسانس نعناع به مقدر زیاد مصرف شود فشار خون را بالا برده و موجب حالت تهوع ، استفراغ و درد معده و حرکات دری را از بین می برد .

 

22)برای رفع سردردهای میگرنی می توان پمادی بصورت زیر تهیه کرد و در نقطه ای که درد می کند بمالید

 

اسانس نعناع                  3گرم

 

روغن زیتون                    2 گرم

 

لانولین                         5 گرم

 

23)برای ضد عفونی کردن بینی محلولی بصورت زیر تهیه کرده و بمقدر پنج قطره  در هر سوراخ بینی بچکانید

 

اسانس نعناع                  1 گرم

 

روغن بادام شیرین            40 گرم

 

24)اگر بدن شما خارش درد مقدر 2 گرم اسانس نعناع را در 50 گرم وازلین ریخته ، خوب با هم مخلوط کرده و در محل خارش بمالید

 

اگر از بیماری رماتیسم و آرتروز رنج می برید از روغن نعناع استفاده کنید طرز استفاده از آن به این صورت است که 2 قطره روغن نعناع را با یک قاشق سوپخوری روغن بادام مخلوط کرده و محل های دردناک را با آن ماساژ دهید .

 

25)برای رفع سردرد از کمپرس نعناع استفاده کنید  بدین ترتیب که 10قطره روغن نعناع را با یک لیوان آب سرد مخلوط کرده و در یک کاسه بریزید سپس یک پارچه که باندازه پیشانی باشد در آن فرو برده آب اضافی آنرا بگیرید و روی پیشانی و شقیقه ها بگذارید تا سردرد برطرف شود.

 

 

26)نعناع بهترین دوست کبد است . کبد را تمیز کرده وص فرا را رقیق می کند و کلسترول خون را پائین می آورد .برای این مورد چای نعناع را قبل از غذا بنوشید

 

27)نعناع با تمام خواصی که گفته شد اگر زیادمصرف شود سیستم گوارشی را تحریک می کند اگر شما دو تا سه فنجام چای نعناع در روز بنوشید بهتر است که بعد از دو هفته چند روزی آنرا قطع کرده و دوباره شروع کنید

 

طرز استفاده:

در قسمت بالا توضیح داده شد

 

مضرات :

مضرات خاصی برای آن بیان نشده است .